Over de wijn
Portugal gaan we vaker aandoen bij Druivenpost. Van het koele, natte Minho waar ze Vinho verde maken tot het warme zuidelijk gelegen Alentejo, er worden geweldige wijnen gemaakt met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. We kennen Portugal eigenlijk alleen door Port en dan houdt het wel op. Laten we die horizon eens wat verbreden, want Portugal heeft zo veel meer te bieden.
Alentejo is het meest zuidelijk gelegen wijngebied binnen Portugal en ligt achter Lissabon een stuk landinwaarts. De letterlijke vertaling van Alentejo is ‘aan de overkant van de Taag’ maar dan wel gezien vanuit Lissabon. Hoewel de wijngeschiedenis van de regio zijn oorsprong vindt in de tijd van de oude Romeinen, zijn de wijnen eigenlijk pas een paar decennia in trek. Die plotselinge aantrekkingskracht komt door recente investeringen in moderne vinificatietechnieken en het toepassen van gerichte irrigatie. Als direct gevolg behouden de druiven en dus ook de wijnen meer hun frisheid. Hierdoor worden ze toegankelijker en aantrekkelijker voor meer mensen. Rode wijnen uit deze regio hebben regelmatig een wat stroef mondgevoel en net als in delen van Spanje gebruiken ze houten vaten om de wijn af te ronden, zodat hij wat jonger drinkbaar is. Hier rijpen Tempranillo druiven, die ze hier Aragonés noemen, 12 maanden op barriques, aangevuld met 20% Trincadeira en 20% Alicante Bouchet
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Sommige wijnen zijn echt guilty pleasures en dit is er zo eentje. Krachtig, maar zwoel gemaakt met duidelijke houtinvloed. Misschien wat zoetig in z’n fruit, maar juist door dat jammige fruit extra verleidelijk. En nog belangrijker, ook goede grip en voldoende frisheid. Hij is op leeftijd, maar dat proef je niet. Heerlijk dik sap, wat nog staat als een huis. Zoete kersen, bramen, pure chocolade en zalvende vanille. In de afdronk zelfs verse espresso en een vleugje herfstbos. Hier kun je veel verschillende dingen bij klaarmaken, als ze maar krachtig van smaak zijn. Mooie ribeye van de BBQ, maar zeker ook varken zoals porchetta of buikspek met geroosterde groenten. Lam of eend doet het ook uitstekend of kook iets lokaals zoals Vitela Estufada, het lokale stoofgerecht gemaakt van langzaam gegaarde runderlappen met seizoen groenten. Schenk ‘m in een ruim Bordeaux glas, zodat ie ruimte heeft. Het liefst op 16 graden, dus niet té koud, want dan verlies je veel nuance. Echt een wijn voor als je samen bij het kampvuur naar de sterren kijkt…