Artemis Karamolegos Winery Santorini

Santorini – vulkanisch wit met zilt en ziel

Op Santorini groeit wijn letterlijk in as. Dit wereldberoemde Griekse eiland in de Egeïsche Zee is ontstaan uit vulkanische activiteit, en dat proef je terug in de wijnen. De bodems bestaan uit puimsteen, lava, zand en as, arm aan voeding, maar rijk aan karakter.

En dan is er nog die wind. De genadeloze meltemi, die alles wat groeit teistert – behalve de wijnstokken. Die worden hier laag en in krulvorm (kouloura) geleid, als mandjes op de grond, om de druiven te beschermen tegen de elementen.

Het levert wijnen op die nergens anders ter wereld worden gemaakt – met intense mineraliteit, ziltigheid, spanning en puurheid. En niemand weet dat beter te vertalen dan Artemis Karamolegos.

Artemis Karamolegos – modern vakmanschap met diepe wortels

De Karamolegos Winery is één van de modernste wijnbedrijven op Santorini, maar diep geworteld in traditie. Artemis Karamolegos combineert technische precisie met eerbied voor het terroir. Zijn stijl is zuiver, ingetogen en krachtig tegelijk – Assyrtiko met focus, finesse en lengte.

Deze Santorini 2022 is een blend van verschillende wijngaarden op het eiland, met stokken van 50 tot 100 jaar oud. Geen poespas, geen houtrijping, maar puur terroir in het glas. Spontaan vergist, gedeeltelijk op staal, gedeeltelijk op amfora – en dat voel je.

Assyrtiko – de druif met zout op z’n huid

Assyrtiko van Santorini is wat Riesling is voor de Moezel of Chardonnay voor de Côte d’Or: een icoon. Deze druif houdt van zon, wind en stress – hoe moeilijker de omstandigheden, hoe beter het resultaat.

In de versie van Karamolegos krijg je intensiteit zonder zwaarte. Strakdroog, met citroen, grapefruit, zilte kalksteen en iets rokerigs. De zuren zijn snijdend fris, maar perfect geïntegreerd.

Hij voelt breed in de mond, met structuur en grip, maar eindigt strak en energiek. Geen allemansvriend – maar wel een droom voor liefhebbers van mineralige witte wijnen met spanning.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Geef ‘m lucht. Dit is geen simpele dorstlesser, maar een wijn die tijd nodig heeft in het glas. Serveer rond 10–12 graden in een groot witwijnglas. En als je geduld hebt: deze wijn kan prachtig rijpen. Na een paar jaar wint hij aan complexiteit en diepgang, met tonen van honing, noot en vuursteen.

Wat eten we erbij?

Vis, vis, vis. Van oesters tot octopus, van ceviche tot dorade – deze wijn snijdt overal doorheen en tilt het naar een hoger plan. Ook heerlijk bij gerechten met ziltigheid of citrus: mosselen met citroen en knoflook, geitenkaas met olijfolie, of een salade van venkel en sinaasappel.

Avontuurlijker? Probeer ‘m eens bij sashimi, tempura of Thaise gerechten met limoenblad en koriander.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol