Familia Conesa La Doncella de las Viñas Tempranillo

Hoog en droog

Soms komt kwaliteit uit onverwachte hoek. De regio La Mancha, vooral bekend van Don Quichot en oneindige vlaktes vol zon, herbergt ook een aantal uitzonderlijke wijnplekken. Een daarvan is Pago Guijoso, ten zuiden van Tomelloso, waar de familie Conesa al generaties lang werkt op hun hooggelegen wijngaarden. Hier, op een niet geringe 1100 meter boven zeeniveau, maken ze loepzuivere, schone wijnen — met een vrolijk stemmend resultaat.

D.O. Pago — de meest exclusieve herkomstbenaming van Spanje

De wijn komt van een D.O. Pago — de hoogste en meest exclusieve classificatie voor wijn in Spanje.

In Spanje kennen we verschillende niveaus van herkomstbenamingen: van Vino de la Tierra tot Denominación de Origen (D.O.) en D.O.Ca. (zoals Rioja en Priorat). Maar boven die piramide staat nog één, zeldzame categorie: D.O. Pago.

Een Pago is in essentie een individuele wijngaard of landgoed (vergelijkbaar met een Franse cru of domaine) met zulke unieke terroirkenmerken — denk aan bodemsamenstelling, microklimaat, ligging en historie — dat het zichzelf als eigen herkomstgebied mag profileren. Het is dus geen streek zoals Rioja of Ribera del Duero, maar een afgebakend stukje land dat op zichzelf al uitzonderlijk genoeg is voor een aparte status.

Hier dus geen massaproductie, maar een persoonlijke wijn uit een microklimaat vol karakter. De steenachtige bodems, het extreme klimaat, en de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor concentratie, frisheid én finesse in het glas.

Tempranillo, maar dan anders

Het BBQ-seizoen is weer in alle hevigheid losgebarsten, dus voor deze editie heb ik een ultieme BBQ-wijn in je pakket gestopt!

Deze opgewekte Spanjaard zorgt voor extra zin in gezelligheid en een mooi stukje vlees van de grill — vooral in de categorie kruidig en gemarineerd. Gemaakt van Tempranillo (de nationale trots van Spanje) en 20% Syrah, een druif die zich verrassend goed thuis voelt op de hoogvlakte. Het resultaat is een levendige uitgave van de veelvoorkomende tempranillo: vol en sappig, maar ook speels en fris. Denk aan kersen, cassis en een flinke draai van de pepermolen. Een randje toast en vanille komt van de subtiele houtopvoeding van drie maanden.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Dit is geen wijn om jaren weg te leggen — en dat ga je ook niet volhouden als je ’m eenmaal geproefd hebt. Pak een ruim, maar slank glas om de geuren te concentreren, schenk op zo’n 15 graden, en laat het feest beginnen!

Wel even wat mensen uitnodigen voor de BBQ. Nadeel is wel dat je dan aan één fles niet genoeg hebt.

Dat hij zo goed gaat bij BBQ-gerechten komt doordat deze wijn nergens té van is.
Wel vol, niet zwaar.
Wel fris, niet zuur.
Zachte tannines, rijp fruit, soepel mondgevoel. Daardoor voegt hij zich moeiteloos naar allerlei soorten gerechten. En zeg nou zelf — bij een BBQ eet je toch nooit maar één soort vlees, vis of salade?

Hij doet het bijvoorbeeld ook heerlijk bij lamsgehaktballetjes met komijn en gestoofde tomaat — maar dat heb je niet van mij.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol