Lekkere vakantiebestemming
Vorige maand heb ik, samen met de schoonfamilie, voor het eerst een bezoek gebracht aan Piemonte. Na Toscane is dit het tweede grote wijngebied van Italië dat ik van mijn lijst kan strepen. En wat een verademing! Waar Toscane prachtige wijnen oplevert, ik ben echt fan van sangiovese als druif, vond ik de mensen, de steden en het eten op veel plekken commercieel en erg toeristisch. In Piemonte is dat (nog) niet aan de hand. Kleine wijnboeren, veel groen, uitgestorven stadjes, rust en bijzonder vriendelijke mensen.
En al blijft nebbiolo een lastige druif, er is op wijngebied zó veel moois te vinden hier. Ik heb twee wijnboeren bezocht, waarvan Filippa de kleinste was. Boutique winery, noemen we dat met een deftig woord: 8 hectare, waarop vader Alfredo en zoon Matteo druiven verbouwen en daar jaarlijks 30.000 flessen heerlijke, eerlijke wijn van maken. Ik heb een paar doosjes wijn meegenomen, waaronder deze heerlijke rosé!
Kleine broer van…
Agliano Terme, gelegen in Monferrato (UNESCO Werelderfgoed), is wat mij betreft één van de meest karaktervolle delen van Piemonte. Waar beroemde regio’s als Barolo en Barbaresco vooral bekendstaan om hun Nebbiolo, blinkt Monferrato uit in diversiteit, een heldere stijl en een opvallend eigen signatuur. De glooiende heuvels rond Agliano Terme zijn rijk aan kalk en klei, met wijngaarden die eeuwenoude tradities ademen. Het klimaat is hier net iets warmer en droger dan in de Langhe, waardoor druiven als Barbera, Grignolino en Freisa uitblinken in sappigheid, diepgang en levendige zuren. Monferrato is in alles nog net even wat meer “voor gewone mensen”: minder groot, minder beroemd, maar juist verrassend expressief, met ruimte voor experiment en echte, kleine familiedomeinen. Wie Monferrato proeft, ontdekt het authentieke, warme hart van Piemonte.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Speelse rosé met ballen: pittig kruidig, temperamentvol—alles wat je bij een gemiddelde Provence-rosé van dit prijsniveau zo vaak mist. Gemaakt van 100% Barbera, geurend naar cranberry, rozenbottel, witte peper en zoetzure framboos. De naam zegt het al: harmonie en vreugde in één glas. Hier doen ze alles met de hand: van snoeien tot oogsten, van persen tot bottelen. Geen grote oplages, geen haast—alleen de mooiste trossen halen de fles. Vader en zoon proeven zelf mee, schaven bij waar nodig en laten de natuur zoveel mogelijk zijn werk doen.
Perfecte dorstlesser voor een zonnig terras, een zomerse picknick of een lange lunch buiten. Combineert heerlijk met antipasti, lichte salades, gegrilde groenten en gewoon als vrolijk aperitief. Of na een lange werkdag, genietend van de zonnestralen. Eigenlijk altijd goed als de temperatuur oploopt.