Domino del Soto Blanco

Hoog, droog en adembenemend

Ribera del Duero staat bekend om zijn krachtige rode wijnen. En dat is maar goed ook, want die zijn geweldig. Maar er is ook wat obscuur wit dat we hier nauwelijks kennen. Op 850 tot 900 meter hoogte, waar de lucht ijl is en de nachten flink afkoelen, liggen de wijngaarden van Dominio del Soto. De bodem van klei en kalksteen dwingt de stokken diep te wortelen. De zomers zijn heet en droog, de winters streng. Die extreme omstandigheden leveren wijnen met concentratie én frisheid.

Franse roots

Achter dit wijnhuis schuilt een grootse naam: Michel Chapoutier. Geen gewone wijnmaker, maar een vernieuwer pur sang. Op 26-jarige leeftijd nam hij het familiebedrijf M. Chapoutier over en gooide het roer om. Niet de kelder, maar de wijngaard werd zijn focus. Daar, in de bodem, begint de ziel van de wijn.

Hij introduceerde het begrip terroirwijnen – wijnen van één specifieke wijngaard die het karakter van hun plek uitdrukken – en stapte over op biodynamische landbouw. Met natuurlijke voedingsstoffen, aandacht voor biodiversiteit en zelfs de maancycli als leidraad, inspireerde hij een generatie wijnmakers wereldwijd.

Nieuwe generatie

Sinds 2014 leidt zijn dochter Mathilde Chapoutier dit Spaanse hoofdstuk in het familieverhaal: Dominio del Soto. In de hooggelegen wijngaarden van de Ribera del Duero werkt ze volledig biologisch en biodynamisch, met Tempranillo voor rood en Albillo Mayor voor wit.

Deze bijzondere wijn is gemaakt van Albillo Mayor, de zeldzame witte druif van de streek. Na de handmatige oogst worden de druiven met steeltjes geperst, waarna het sap deels vergist in roestvrij staal (70%) en deels in grote eikenhouten vaten. Daarna volgt een rijping van 12 maanden op de lies, wat de wijn rondheid, textuur en complexiteit geeft.

Wanneer is ‘ie het lekkerst

Dit is er eentje om echt even voor te gaan zitten. In het begin heeft de wijn iets jodiumachtigs, kamille en oude kelder in de neus – een vleugje sherryvibe. Licht oxidatief, maar intrigerend. Daarna ontvouwt zich een complexe neus met ook fruit: rijpe peer, witte bloesem en subtiele rokerigheid. In de mond is hij zacht en rond, met verfijnde aroma’s van rijp fruit, frisse zuren en een licht zilte, rokerige afdronk die elegant blijft hangen. Alles klopt: gebalanceerde houtinvloed, speelse oxidatie en levendige spanning.

Drink dit met mensen die ook eens wat anders durven. Ruime glazen, rond de 11–12 graden, doen hem goed. Zet er een bordje topkwaliteit ansjovis naast – goddelijk. Maar ook met een mooie Iberico-ham doet hij het fantastisch. Ga je echt koken, denk aan een quiche met paddenstoelen, pancetta en manchego, of een pasta met broccoli, ansjovis, olijven, chiliflakes en Parmezaan.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol