Terug naar Gascogne
Sommige wijnreizen vergeet je nooit. Mijn bezoek aan Plaimont in 2017 is er zo een. Statige kastelen, tochtige gangen, een vleug geschiedenis in de lucht en eindeloze proeverijen aan lange tafels. Alles ademde Zuidwest-Frankrijk: gastvrij, eigenwijs en diep geworteld in traditie. Ik was er tijdens de jaarlijkse Tour de Termes d’Armagnac, een bijzonder evenement waarbij wijnmakers, sommeliers en andere liefhebbers samen de definitieve blend bepalen voor Plaimonts topcuvées, Le Faîte. Een feest van vakmanschap en terroir. En ja, tot mijn genoegen bleek ik het bij de witte en rode blend eens te zijn met de topsommelier van dienst.
Plaimont
Plaimont is een samenwerkingsverband van wijnboeren in de Sud-Ouest, ontstaan in 1979 door de fusie van de coöperaties van Plaisance, Aignan en Saint-Mont. Wie onze wijnen al langer volgt, kent dit collectief: ze staan bekend om hun toewijding aan inheemse druivenrassen, biodiversiteit en duurzaam werken. Onder die paraplu vallen verschillende domeinen, waaronder het prachtige Domaine de Cassaigne, een landgoed dat zijn wijnen met recht “Gascogne met grandeur” mag noemen.
Domaine de Cassaigne
Het domein ligt vlak bij het dorp Cassaigne, omringd door zacht glooiende heuvels en eeuwenoude muren. De wijngaarden liggen hoog en profiteren van frisse luchtstromen die de hitte van de zomer temperen. In totaal telt het landgoed 28 hectare, waarvan 12 hectare op een bijzondere kalkrijke bodem ligt, ideaal voor elegante rode wijnen. De druiven Merlot en Syrah vinden hier hun perfecte balans tussen kracht en finesse.
De wijn maakt deel uit van het Terroirs & Châteaux-assortiment van Plaimont en is een eerbetoon aan zijn oorsprong. Of zoals eigenaar Henri Faget het zelf zegt: “Karakter, allure en waardigheid – dat is het erfgoed van Cassaigne.”
Wanneer is ’ie het lekkerst
Twee druiven die normaal zwaardere, relatief gestructureerde wijnen opleveren. Hier, door een langere rijping op gebruikt hout, krijgen we een wijn met concentratie, maar evenveel elegantie. Verrassende uitkomst, bijna Pinot-Noir-trekjes, maar dan met wat meer grip en dikte. In de geur vind je frambozen, zwarte bessen, zwarte peper en bloemige tonen van viooltjes en pioenroos. In de smaak komt daar een subtiele nuance van kruidnagel en steranijs bij. Zuren staan op punt, nooit te aanwezig, vooral zachtheid en fruit hier. Tannines zijn eveneens heel fijn weggewerkt.
Deze rode Gascogne is een genot bij tafelgerechten met wat kracht, maar kan ook, licht gekoeld, bij een fijn tussengerecht. Denk aan een geroosterde ham uit de oven, of een carpaccio van wild zwijn met cranberrycompote en walnoten. Maar eveneens dikke vrienden met eendenborst met eekhoorntjesbrood of een lamsnek uit de oven, met gepofte aardappel. Eveneens dé wijn voor bij een lekkere stamppot met rookworst.