Groot huis, kleine zorgen
Grote producenten hebben vaak een reputatie van massaproductie, maar Herdade do Espor茫o in de Alentejo bewijst dat het ook anders kan. Ondanks hun omvang werkt dit wijnhuis met een ongekende aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Biologisch, transparant en met respect voor de natuur, knap als je weet hoeveel flessen hier jaarlijks gemaakt worden.
Duurzaam
Espor茫o is een pionier in biologische wijnbouw in Portugal. Grote delen van hun wijngaarden zijn inmiddels gecertificeerd biologisch, en het bedrijf is continu bezig om nog verder te verduurzamen. Geen pesticiden, geen herbiciden, alleen levende grond, gezonde druiven en een open blik naar de toekomst. De filosofie is eenvoudig, de beste wijn maak je alleen als je de aarde niet uitput.
Blend
De Monte Velho Reserva Red 2021 is een blend van Touriga Nacional, Aragonez, Syrah en Trincadeira, een klassiek Alentejo-kwartet dat kracht, fruit en kruidigheid combineert.
Na het ontstelen worden de druiven zacht geperst en vergisten ze in roestvrijstalen vaten bij gecontroleerde temperatuur, om het fruit fris en zuiver te houden. Daarna rijpt de wijn ongeveer acht maanden in gebruikte Franse eiken vaten. Die houtrijping geeft structuur, diepte en een subtiel vleugje vanille, zonder dat het hout overheerst.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst
Wat deze wijn bijzonder maakt, is de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Je krijgt veel wijn voor je geld. Bakken fruit, maar geen doorgekookte jam, en daarnaast 贸贸k structuur en finesse. Gemaakt met dezelfde zorg en precisie als Espor茫o鈥檚 topcuv茅es. In de geur zwarte bessen, pruimen, gedroogde kruiden en een hint toast. In de mond krachtig, kruidig en gelaagd, met rijp fruit, goede tanninestructuur en een frisse, evenwichtige afdronk. De wijn is warm en gul, maar niet log.
Dit is de wijn voor bij een stevig stukje vlees deze maand. Hij heeft wat nodig. Kan bij veel, als het maar een behoorlijke intensiteit heeft, anders dendert deze Monte Velho eroverheen. Perfect bij gegrild vlees, rijke pasta met rag霉, of bij saltimbocca. Hazenpeper, kom maar door. Toch ook heel smakelijk bij een plankje gedroogde hammen, oude kaas en olijven. Drink hem rond de 17 graden in ruime Bordeauxglazen voor optimaal resultaat.