Château des Peyragrandes Marie Laurencie
Buurman van JP Chenet?

Het zuiden van Frankrijk wordt vaak gezien als de wijnschuur van het land. Een uitgestrekt gebied vol zon, volume, makkelijke drinkers en massaproductie. Wij als wijnsnobs gaan daarom vaak voorbij aan de wél degelijk aanwezige parels die hier te vinden zijn. Dit is weer zo’n klein, fijn biodomein dat de moeite neemt om geen hap-slik-wegwijnen te maken. Ze kiezen niet voor de makkelijke weg, maar dat geeft – na wat jaartjes geduld – wel meer voldoening. Daarmee wil ik zeggen dat de wijnen van Château Peyregrandes even tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen op de fles. Dus niet voor de al te ongeduldige consument.

Schist

Faugères ligt in het hart van de Languedoc-Roussillon, een streek van warme wind, rotsige hellingen en zongedrenkte wijngaarden. De unieke eigenschap van deze appellatie is dat veel bodems vrijwel volledig uit schist bestaan. Dat is uitzonderlijk in Zuid-Frankrijk. Schist warmt snel op, houdt die warmte lang vast en dwingt wortels om diep te graven, waardoor de wijnstokken minder last hebben van droogte én extreem geconcentreerde druiven kunnen leveren. Schist geeft bovendien een herkenbare, rokerige mineraliteit aan de wijnen. Een donkere, stenige spanning die je niet vaak vindt in de Languedoc.

Puur

Bij Château des Peyregrandes staat vakmanschap centraal. De cuvée Marie Laurencie is een ode aan de klassieke zuid-Franse blend van grenache, mourvèdre en syrah, de zogenaamde GSM-blend. De combinatie geeft de wijn zowel structuur als warmte, zowel rijp fruit als frisse kruidigheid. De druivenstokken wortelen diep in de schistbodems van Faugères, waardoor de wijn altijd een herkenbare minerale ruggengraat behoudt.

2019 was een jaar met veel zon en perfecte rijpheid. Dat proef je. Donkere tonen van braam en pruim worden gedragen door gespierde tannine en een hart van mediterrane kruiden. Grenache zorgt voor rondte, mourvèdre voor diepte en syrah voor kracht en peperige spanning. Een subtiele houttoets geeft complexiteit zonder de wijn zwaar te maken.

Wanneer is ’ie het lekkerst

Het zuiden en veel zon kunnen weleens zorgen voor topzware wijnen: te veel suikeropbouw, hoge alcoholpercentages en een te dik, stroperig mondgevoel. Logge, zoete wijnen die je binnen een paar slokken knock-out slaan.
Dit is anders. Dit is warm en kruidig, maar met lucht, structuur en balans. Geef hem even wat zuurstof in een karaf, minimaal een half uurtje vooraf. In de neus eerst wat boers, maar al snel volgt een bak bramenjam, met hartige laurier, kruidnagel en een randje rokerigheid. Het hout is prachtig gedoseerd. Meer op het fruit gemaakt, met subtiele ondersteuning van Frans eiken. Het is een wijn die je blijft ontdekken: elke slok toont weer een andere laag van fruit, kruidigheid en structuur. Een volwassen zuiderling, gemaakt door een wijnboer die geen concessies doet.

Kersttip

Uitermate ongeschikt als borrelwijn. Deze kruidige krachtpatser heeft een stukje vlees nodig. Een goede ribeye of kruidige worst zijn al uitstekende keuzes. Maar met kerst wil je uitpakken. Schenk dit bij je langzaam geroosterde lamsbout, of een andere slow roast uit de oven met alle kersttrimmings.
De andere perfecte optie is een rijke, diepe stoof. Ben je nog in je wildfase en maak je een hazenpeper, dan is dit absoluut een match met de donkere, kruidige smaken.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol