Haltinger Winzer Spätburgunder Réserve
Pinot uit het zuiden


Baden ligt een stuk zuidelijker dan de bekende Moezel. Waar in het noorden van Duitsland vooral riesling zich onderscheidt, is het zuiden warm genoeg voor spätburgunder – de Duitse benaming voor pinot noir. Het is een streek met meer zonuren, zachtere winters en bodems die variëren van kalk tot löss en leem. Geen toeval dus dat juist hier de meest Bourgondische rode wijnen van Duitsland worden gemaakt. En in dat landschap, in het uiterste zuidpuntje nabij Basel, vinden we de coöperatie Haltinger Winzer.

Natuurlijk samenwerken


Haltinger is een voorbeeld van hoe een coöperatie juist een kwaliteitsmotor kan zijn. In 2009 besloot de groep zich opnieuw uit te vinden. Met betere selectie in de wijngaard, langzamere rijping, duurzamere landbouw en onder leiding van de ervaren oenoloog Markus Büchin werd de kwaliteit radicaal verhoogd. Inmiddels werken meer dan 110 wijnboeren op zo’n 50 hectare, waarvan een groeiend deel biologisch wordt beheerd. De wijnen zijn verfijnd, modern en steeds vaker bekroond.

Kip of kalkoen


Waar veel spätburgunders uit Baden rijp en stevig worden, kiest Haltinger met deze Reserve opvallend voor elegantie. Een lichtere, fijnere stijl, met sappig rood fruit, zachte tannine en een subtiel vleugje hout. Denk aan kers, cranberry, roze peper, een zweem aardse pinot-kruidigheid en een zachte, frisse finale. Een perfecte begeleider voor, dare I say, kalkoen.

Waarom hij zo goed werkt


De wijngaarden liggen in het Markgräflerland, een gebied dat profiteert van wind uit de Rijnvallei en koelte uit het Zwarte Woud. Daardoor behoudt spätburgunder hier zijn zuiverheid, frisheid en spanning, zelfs in warme jaren. Het is precies die combinatie van rijp rood fruit en lichte structuur die deze Reserve tot zo’n gastronomische allemansvriend maakt.

Wanneer is ’ie het lekkerst


Ruime Bourgogneglazen. Dit is een wijn die even op adem moet komen. Subtiel geurig, aards, wat wintertruffel, natte bosgrond, alsof het net geregend heeft. Al snel bijval van vrolijke kers en jammige frambozen, ondersteund door een fijne vlezigheid en een smoky ondertoon van het hout, die ook wat zoete baking spices aan de wijn geeft. Een sappige, soepele stijl, met goede zuren om de boel fris te houden. Drinken rond de 15 graden.

Kersttip


De ideale wijn voor kalkoen. En voor iedereen die met kerst niet meteen de beuk erin wil gooien. Deze Spätburgunder houdt van gerechten met finesse: kalkoen met veenbessen, parelhoen met salie, varkenshaas met champignons of geroosterde groenten met balsamico.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol