Over de Wijn
Allela ligt op 15 km van Barcelona. Het is een klein subgebied, wat vrijwel niemand in Nederland kent. De Pansa Blanca is stiekem gewoon de inheemse benaming voor de Xarel-lo druif. Een belangrijke druif voor de Cava-productie. Maar er zijn steeds meer wijnmakers die de potentie van de Xarel-lo inzien. De druif kan, bij lage opbrengsten, ongelooflijk veel karakter hebben en ook nog eens goed ouderen.
De Ivori is een single vineyard wine, je proeft meteen dat karakter! Gedeeltelijk op gebruikt hout opgevoed, met 6 maanden lie-rijping, voor nog meer diepgang. Een wijn met prachtige frisheid, mandarijn, groene appel, munt. Maar ook rokerig, turf bijna. in de wijn noemen we dat notige soms oxidatief. Hier is het allemaal keurig gedoseerd.
Wanneer is 鈥榠e het lekkerst?
Een wijn die veel kan. Hij is kruidig 猫n fris 猫n rijp 猫n vol. Nou kies maar uit je gerecht zou je zeggen.
Maar juist een uitgesproken wijn kan niet alles aan. Bij lichte gerechten walst deze eroverheen.
Dus: Gerechten met een gemiddelde tot bovengemiddelde intensiteit. Gegrilde, stevige witvis met een fijne kruidensalade. Of gepofte gele bietjes met geitenkaas en hazelnoten.
Je kunt deze wijn nog 2 tot 3 jaar bewaren, maar ik vind hem n煤 erg goed. Juist doordat 鈥榠e nog veel primaire frisheid heeft. Het gerijpte, oxidatieve zal na verloop van tijd toenemen. Daar moet je van houden.