Lekker mengen
In Oostenrijk doen ze het graag anders. En dat zie je misschien wel het best aan de Gemischter Satz: een wijnstijl waarbij verschillende druivensoorten samen in één wijngaard worden aangeplant, geoogst én gevinifieerd. Geen blend achteraf, maar alles tegelijk — in harmonie, precies zoals het daar groeit. Van oorsprong was dit een slimme manier om risico’s te spreiden (droogte, vorst, ziektes), maar inmiddels is het vooral een expressieve, spannende manier van wijnmaken met veel diepgang en terroir.
In de regio Steiermark, in het oosten van Oostenrijk, leeft deze traditie nog volop — zij het in een modern jasje. Hier maken wijnmakers serieuze witte wijnen die fris, mineraal en gastronomisch inzetbaar zijn.
Wijngaard ipv druivenras
Een van die vernieuwers is Weingut Neumeister, in het heuvelachtige Vulkanland Steiermark. Hier wordt al decennia lang gewerkt aan wijnen met karakter, finesse én een duidelijke identiteit.
Voor deze wijn komen de druiven van oude percelen vol vulkanisch grind en leem. Rassen als Gelber Muskateller, Welschriesling, Müller-Thurgau, Gewürztraminer én enkele PIWI’s zoals Goldburger en Souvignier Gris groeien hier dwars door elkaar. Alles wordt samen geoogst, spontaan vergist en deels gerijpt op de fijne lie.
PIWI?
PIWI staat voor Pilzwiderstandsfähige Rebsorte — oftewel: schimmelresistente druiven. Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld om minder vatbaar te zijn voor meeldauw en andere ziektes. Hierdoor zijn er veel minder bespuitingen nodig, wat beter is voor de bodem, de biodiversiteit én de uiteindelijke wijn.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Deze wijn is verfijnd droog, aromatisch en levendig. Fris geurend naar citroenmelisse, perzikschil, abrikoos en wilde kruiden. In de smaak: sappig en fris, met ranke zuren, een olijke mandarijn, een amandelbittertje en rijp geel fruit.
Schenk hem goed gekoeld, op zo’n 9 graden, in een slank wijnglas. Deze wijn is al geurig en expressief van zichzelf, en heeft juist baat bij een glas dat de aroma’s focust — geef hem niet te veel ruimte, daar wordt hij niet beter van.
Wijn voor op een lange zomeravond, bij lichte, fijne gerechten zoals wat sashimi of een aardappelsalade met crème fraîche, dille en kappertjes. Grill eens wat wilde perzik, serveer erbij een tomatensalade met dragon, zwarte peper en een mooie sherryazijn, en top het af met wat pecorino. Ultiem genieten.
Doet het trouwens ook uitstekend bij frissere, lichte kazen.
Of bij kip! Zie hieronder.
Recept: Geroosterde kip met salade van doperwten, zachte geitenkaas, tomaat, dragon en rucola
(voor 4 personen, op basis van 1 hele biologische scharrelkip)
Ingrediënten:
-
1 hele biologische scharrelkip (ca. 1,2 – 1,5 kg)
-
1 biologische citroen (in parten)
-
4 teentjes knoflook (geplet)
-
2 takjes verse rozemarijn
-
3 takjes verse tijm
-
2 el olijfolie
-
zeezout & versgemalen peper
Voor de salade:
-
250 g verse doperwten (gedopt, of diepvries als alternatief)
-
100 g zachte geitenkaas (verkruimeld)
-
150 g cherrytomaatjes (gehalveerd)
-
1 handje verse dragon (blaadjes)
-
75 g rucola
-
scheutje goede olijfolie
-
scheutje witte balsamico of citroensap
-
peper & zout
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 190 °C (hete lucht of boven/onderwarmte).
-
Dep de kip droog met keukenpapier. Vul de buikholte met de citroenparten, knoflook, rozemarijn en tijm. Bind eventueel de poten samen met keukentouw.
-
Wrijf de kip rondom in met olijfolie, zout en peper.
-
Leg de kip in een ovenschaal of braadslede. Rooster in ca. 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar — kerntemperatuur op het dikste deel van de dij: ca. 75 °C. Laat daarna minimaal 10 min rusten onder aluminiumfolie.
-
Kook ondertussen de doperwten in licht gezouten water kort beetgaar (ca. 2–3 min). Afgieten en koud spoelen.
-
Meng in een grote kom: doperwten, cherrytomaatjes, dragon, rucola en geitenkaas. Maak op smaak met olijfolie, een scheutje balsamico of citroensap, peper en zout.
-
Serveer de kip in mooie stukken aan tafel, met de salade erbij