Xarel-Lo Can Sumoi
(Zee)vruchtig

Zo in de laatste zonnige maanden glijden we weer langzaam naar kortere dagen en ploffen we weer vaker op de bank, in plaats van in de tuin of op het balkon. Toch mogen we ook in september nog hopen op mooie nazomerdagen met aangename temperaturen. Ook staat het originele oesterseizoen voor de deur. Dat seizoen loopt van september tot april, omdat oesters zich dan niet voortplanten en geen melkachtige afscheiding produceren. Ook mosselen zijn in deze periode bijzonder goed verkrijgbaar en worden op grote schaal geconsumeerd.

Deze wijn is de perfecte nazomerwijn, die het allerliefst hand in hand met schelpdieren op tafel komt. Eentje in de categorie: weinig bombast, wel fijnbesnaard en levendig. Heerlijk sappig, fris en opwekkend. Al dorst? Ik wel.

Cava-druif

Wie wel eens cava drinkt, kent Xarel·lo waarschijnlijk als een van de stille krachten in de klassieke cava-blend, waar hij samen met Macabeo en Parellada deel van uitmaakt. Gelukkig zie je hem in Spanje meer en meer solo. En dat gaat hem niet altijd goed af, want het kan nogal vlakke wijnen opleveren, maar met de juiste aandacht blijkt deze druif ook kwaliteit te leveren. Mineralig, floraal, met spanning en precisie.

Pepe Raventós

Pepe Raventós komt uit een familie die cava letterlijk groot heeft gemaakt. Zijn voorouders richtten Codorníu op, een van de grootste namen in de Spaanse bubbelwereld. Maar in 2012 besloot Pepe het roer om te gooien. Geen onderdeel meer van de DO Cava, geen compromissen meer. Hij wilde het ándere verhaal vertellen: dat van terroir, van oude stokken, en van minimale interventie. Met Can Sumoi maakt hij stille wijnen die het ritme van de natuur volgen. Biodynamisch, ongefilterd, zonder toegevoegd sulfiet.

Vergeten wijngaard, nieuw leven

De druiven voor deze wijn komen van een oude, hooggelegen wijngaard op het Montmell-massief, zo’n 300 meter boven zeeniveau. Lange tijd lag het terrein er verlaten bij, totdat Pepe het weer tot leven bracht. De stokken worden met de hand geoogst, volgens de biodynamische kalender (jawel, geplukt op een ‘fruitdag’), en de wijn wordt vergist met natuurlijke gisten. Een deel rijpt op cement, een deel op RVS, om het pure karakter van de druif te bewaren en een tikkeltje meer complexiteit mee te geven.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Deze wijn is als een frisse ochtendwandeling in de bergen. Lichtvoetig, maar met grip. In de geur: rijpe peer, venkel, witte bloesem en wat zuchtende natte steen. In de mond: amandelbittertje, citroenrasp en een lichte romigheid door de rijping op de lies. De zuren zijn levendig maar vriendelijk, met een zilte finale. Eigenlijk natuurwijn dit, maar zonder (te) boerse randverschijnselen. Loeizuiver.

Drink ’m rond de 10–12 graden, in een slank glas. Perfect bij oesters en mosselen dus, maar griezel je daarvan, dan is pasta vongole ook uitstekend. Of bij gegrilde venkel, scheermessen van de barbecue, of zelfs bij een jonge, milde geitenkaas. Liever vega? Denk aan risotto met citroen en groene kruiden of een salade van venkel, sinaasappel en olijven.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol