Ch芒teau Coulaine Les Pieds Rotis Chinon Blanc
Witte Chinon, kom er maar om

Chinon kennen we natuurlijk vooral van de karakteristieke rode wijnen van Cabernet Franc. Toch wordt er ook wit gemaakt. En wat voor wit! Chenin Blanc is een druif die onder wijnkenners en verzamelaars altijd voor opwinding zorgt, maar die de gemiddelde Nederlandse wijndrinker vooral kent onder zijn Zuid-Afrikaanse alias: Steen. Jammer genoeg is dat in Nederland vaak een naam die op flessen van bedenkelijke kwaliteit prijkt. Terwijl de druif in zijn oorspronkelijke thuis, de Loire, werkelijk alle gezichten kan laten zien: van strak, vegetaal en mineraal tot rijk, rond en rokerig. Zelfs halfzoet of zoet komt hij regelmatig voor, altijd gedragen door levendige zuren.

Witte Chinon is schaars en daarmee nog steeds een goed bewaard geheim. De wijngaarden liggen op de kalkrijke hellingen langs de rivier de Vienne, met bodems van krijt en tuffeau, soms vermengd met silex. Daarmee zit Chinon qua terroir dichter bij Vouvray, maar de stijl is eigenwijs. Waar Vouvray breed uitwaaiert, van droog tot honingzoet en mousserend, is Saumur vaak bloemiger en frisser. Chinon zit daar mooi tussenin. De gulden middenweg: spanning en mineraliteit met net wat meer rondeur en toegankelijkheid.

Oude stokken, frisse wijn

Ch芒teau de Coulaine bestaat al sinds de 14e eeuw en wordt nog altijd door dezelfde familie beheerd. Tegenwoordig staan Etienne en Pascale de Bonnaventure aan het roer. Zij werken volledig biologisch en zien zichzelf eerder als hoeders van het terroir dan als moderne wijnmakers.

Hun Les Pieds R么tis 2023 komt van oude Chenin-stokken op een klein perceel. De vergisting gebeurt op roestvrij staal, waarna de wijn op de lies rijpt. Dat levert rondheid en diepte op zonder dat hout de boel overneemt, precies zoals Chenin Blanc bedoeld is.

Wanneer is 鈥檌e het lekkerst?

Ik proefde deze wijn een half jaar geleden en was direct ondersteboven. Voor mij staat hij zonder twijfel in de top 5 wit van 2025. Natuurlijk heb ik complexere wijnen geproefd, maar dan praat je over flessen die twee keer zo duur zijn. En soms telt dat gewoon mee: deze Les Pieds R么tis geeft ongelooflijk veel spanning en verfijning voor zijn geld.

Wat proef je? Helder geel fruit als appel, kweepeer en rijpe perzik, maar echt alsof je een vers partje afsnijdt en daar wat citroenschil en bloemenhoning overheen sprenkelt. Verleidelijke witte bloesem, honingraat en ook wat witte peper en het gevoel van kabbelende bergbeekjes. In de mond levendig, gedragen door rijpe zuren en die typische krijtige mineraliteit van Chinon. De rijping op de lies geeft een zachte, romige textuur die de wijn afrondt, zonder aan frisheid in te boeten. Een heel precieze stijl. Koel, maar toch ook rijp.

De wijn heeft wel wat lucht nodig, dus ik zou dit karafferen. Zeker 30 tot 40 minuten van tevoren, dan kan de wijn ook iets oplopen in temperatuur. Pak de Bourgogneglazen maar en ga er goed voor zitten. Combineren kan met veel. Wil je de frisheid benadrukken, ga dan voor pure, frisse gerechten zoals gegrilde forel met citroen en amandel, een salade van appel, walnoot en geitenkaas. En wil je meer contrast en de wijn ook meer van zijn ronde, vrouwelijke kant laten zien, neem dan een stukje zeebaars op de huid, met gebakken cantharel, een klein lepeltje aardappel-mousseline, kappertjes en beurre blanc. Maar eerlijk? Met een stuk knapperig stokbrood en zachte Franse kaasjes zoals geitenkaas of witschimmel, maak je mij er ook h茅茅l gelukkig mee.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol