Wilde berg, groot verhaal
Wildeberg. De naam zegt eigenlijk alles. Een ruige berg vol ongetemde natuur, steile hellingen en onvoorspelbare windvlagen. Slechts tien procent van het land kan er überhaupt beplant worden; de rest is pure natuur. En juist dat maakt het zo bijzonder. Het is geen makkelijke plek om wijn te maken, maar wel een die alles teruggeeft aan degene die met respect en geduld te werk gaat.
Een jong domein met een oude ziel
Wildeberg ligt in Franschhoek en is het meest recente project van Boutinot. Wie de naam herkent, weet wat dat betekent: wijnen met balans, precisie en eerbied voor het land. Hier draait alles om samenwerken met de natuur, niet om haar te temmen. Klimaat, bodem en hoogte bepalen wat er groeit; de wijnmaker hoeft alleen te luisteren – en dat doet JD Rossouw als geen ander.
JD Rossouw
JD ken ik persoonlijk. Een rustige man, maar met een feilloos gevoel voor detail. Toen hij in 2017 bij Wildeberg begon, oogstte hij slechts vijftig ton fruit. Een jaar later werden tien hectare aangeplant met Chardonnay, Semillon, Petite Sirah en Syrah. Inmiddels zijn de stokken oud genoeg om precies dat te geven wat JD zoekt: zuiverheid, spanning en karakter. Het harde werk bleef niet onopgemerkt. In 2022 werd Wildeberg door Winemag uitgeroepen tot Winery of the Year, uit bijna zeshonderd beoordeelde wijnen.
Bordeaux in Franschhoek
De Kleine Oranjerie Semillon/Sauvignon Blanc is JD’s ode aan Bordeaux, maar dan met Zuid-Afrikaanse zon en Franschhoekse frisheid. Een klassieke witte Bordeaux-blend, met Semillon als ruggengraat en Sauvignon Blanc als geurige toets. De druiven worden met de hand geplukt, natuurlijk vergist en deels gerijpt op hout.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Favorietje van mij! Gelaagd, levendig en vol spanning. In de geur grapefruit, perzik, hooi en een vleugje smokeyness. Toch geeft diezelfde neus eerst ook iets dierlijks – animaal noemen we dat. Dat verdwijnt naar de achtergrond met wat extra lucht. In de mond fris en romig. Semillon zorgt voor diepte en textuur, Sauvignon voor levendige zuren en aromatische lift.
Een frisse stijl met veel rondeur, dit kan veel hebben. Denk aan rijke gerechten zoals gebakken lever met uiencompote, paté met vijgen of rozijnen, maar ook aan rijpe geitenkazen. Tarbot of schol in de boter? Heerlijk, zeker met een frisse salade erbij. En gegrilde schaal- en schelpdieren? Ook briljant.