Wilt u rood of wit?
Zeg Rioja en negen van de tien wijnliefhebbers zakken meteen weg, mijmerend over warme, houtgerijpte wijnen met karamel, tabak en pruim. Maar de laatste jaren is dit niet meer het enige waar je wijnhart sneller van zou moeten gaan kloppen. In Spanje鈥檚 meest iconische wijnstreek is witte Rioja bezig aan een stille opmars. Steeds meer producenten laten zien dat de regio niet alleen in het rood, maar ook in het wit excelleert.
Een van de druiven die die opmars orkestreert, is de Tempranillo Blanco, een natuurlijke mutatie van de bekende rode Tempranillo. Dat klinkt als geknutsel in een laboratorium, maar het is puur natuur: in een enkele wijnstok kan een genetische verandering optreden waardoor de schil geen kleur meer aanmaakt. Zo ontstaat, letterlijk uit het niets, een witte variant van een blauwe druif. In 1988 werd de eerste Tempranillo Blanco in Rioja ontdekt, sindsdien is het ras officieel erkend en wint het snel aan populariteit.
Marqu茅s de Garoa
Wie al langer wijnen ontvangt van Druivenpost, herkent de naam Marqu茅s de Garoa nog van de vorige editie. Deze producent staat voor het moderne Rioja: respect voor traditie, maar met een frisse blik. Ze werken met duurzame wijngaardpraktijken, oogsten met de hand en werken traditioneel. Dat betekent in dit geval een duidelijke toets nieuw Amerikaans eiken, van oudsher een handelsmerk van Rioja en zijn wijnen.
Houten vaten
Deze Fermentado en Barrica, letterlijk vergist op vat, is daar een mooi voorbeeld van. De wijn vergist op eikenhout in plaats van roestvrij staal, waardoor extra romigheid en complexiteit ontstaan. Na de vergisting rijpt de wijn nog enkele maanden op zijn lie, de gistresten, wat hem een zachte textuur en subtiele toasttonen geeft.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst
In de herfst mag het allemaal een onsje meer zijn. Koude dagen, gure nachten, de houtkachel aan, en in plaats van een frisfruitige ros茅 hebben we meer behoefte aan rondeur en gezelligheid. Dit is de absolute guilty pleasure van dit pakket. Heerlijk romig, ananas, citrus, mandarijnenschil, kokosmakroon, gebrande hazelnoten, vanille en witte bloesem. Sappig, goede zuren, maar vooral rijk en met veel concentratie. Spannende, rokerige neus overigens. Zei er iemand hooi?
Dus gooi die kippetjes maar in de oven, goed vullen met tijm, een mandarijn met kruidnagels in de schil en wat knoflook, romige puree van aardappel en pastinaak erbij en een frisse salade om dat allemaal te balanceren. Lekker met gerechten die wat romigheid of vettigheid hebben dus: naast de kip ook goed bij zalm met hollandaise, coquilles met beurre blanc of risotto met venkel en garnalen.