Portugese Joie de Vivre
Deze wijn is al eens langsgekomen, maar ik heb tot nu toe de meeste positieve reacties hierop gehad. Daarom in de herhaling. Vooral ook omdat ik hem laatst zelf weer eens dronk en toen dacht: dit is in z鈥檔 prijsklasse z贸 ontzettend goed.
De Douro kennen we vooral van port, die donkere, warme wijnen waar je na 茅茅n glas het haardvuur vanzelf bij denkt. Maar hoog in de vallei, bijna tegen de Spaanse grens, gebeurt al jaren iets interessants. Doordat de portconsumptie afneemt, zijn steeds meer wijnmakers gewone stille wijnen gaan maken. En gelukkig maar, want de Douro blijkt er ongelofelijk geschikt voor. Denk aan Ribera del Duero aan de overkant van de grens, maar dan met meer reli毛f, leisteen en een tikje Portugese nonchalance.
Quinta watte?
Deze wijn komt van Quinta da Levandeira do Ronc茫o, een historisch domein in het hart van de vallei. In 2001 nam de familie Ribeiro het over en blies het hele project nieuw leven in, zonder de ziel eruit te trekken. Ze werken op ongeveer 45 hectare, waarvan 1,5 hectare bestaat uit oude stokken van meer dan 60 jaar. De wijngaarden liggen op 500 tot 600 meter hoogte, met een warme zuidexpositie en leisteenbodems die arm zijn in voeding maar rijk in karakter. Precies het soort omstandigheden waar druiven niet verwend worden, en dus beter hun best moeten doen.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst
Klassewijn dit. Gerijpt in gebruikte houten vaten, dus rondheid en een vleugje rook, maar het fruit blijft absoluut de baas. Pruimen en bramen, goede frisheid en rijpe tannine zorgen voor een wijn met serieus gewicht en intensiteit, zonder log te worden. Dit vraagt om eten dat niet bang is voor een beetje tegenstand. Kan overigens, door de souplesse, prima als serieuze borrelwijn.
Schenk rond 15 tot 16 graden, in Bordeauxglazen. Denk aan varkenskarbonades, dik gesneden en het vet er vooral aan laten. Grof zeezout, zwarte peper, wat gerookte paprika, rozemarijn en knoflook. Grillpan als het buiten te koud is, kolen als je geluk hebt. Knoflookaardappels uit de oven en sperziebonen erbij. De zuren in de wijn snijden prachtig door het vet, waardoor alles op z鈥檔 plek valt. Pasta met truffel en paddenstoelen, eend, deze wijn past zich wel aan.