Heldhaftige wijnboeren
Soms hoor je verhalen die de realiteitszin tarten. Prachtige verhalen, maar misschien met een snufje extra verbeeldingskracht. Het verhaal van Ch芒teau Musar hoort zeker in deze categorie en is 茅茅n van de meest hero茂sche in de wijnwereld.
Midden in de Beekavallei, op een uur rijden van Beiroet, worden hier al sinds 1930 wijnen gemaakt door de familie Hochar. De vallei is vruchtbaar en omringd door imposante bergketens, maar ligt ook op een kruispunt van conflicten. Ondanks de burgeroorlog die plaatsvond tussen 1975 en 1990 ging het produceren van wijn hier gewoon door. Alleen in 1976 en 1984 was het onmogelijk. De rest van de jaren werden de druiven in kratten, letterlijk tussen de kogelregens door, over de honderd kilometer naar de kelders bij Beiroet vervoerd. Het klinkt geromantiseerd, maar dit is de realiteit: de familie Hochar koos nooit voor de makkelijke weg.
Rijpingspotentieel
Die toewijding zie je nog steeds. Dat komt ook tot uiting in hun strategie om nieuwe jaargangen op de markt te brengen. Dat duurt minimaal zeven jaar en soms zelfs tien. Zo komen de wijnen pas beschikbaar als ze beginnen te rijpen en de consument er echt van kan genieten. Daarnaast houden ze 25% van de flessen in hun kelder achter voor langere rijping. Via speciale releases van oudere jaargangen bieden ze iets unieks. Het ch芒teau herbergt inmiddels meer dan een miljoen flessen die in de koele kelders wachten tot ze op dronk zijn. Dat geduld en fanatisme maken Musar tot een icoon. Oprichter Gaston Hochar gaf het stokje door aan zijn zoon Serge, die oenologie studeerde in Bordeaux en leerde bij Ch芒teau L茅oville-Barton. Zijn invloed proef je: Musar鈥檚 rode wijnen hebben vaak iets onmiskenbaar Bordeaux-achtigs, met kracht, rijp fruit en fraai hout. Inmiddels staan Gaston en Karine, de derde generatie, klaar om hun stempel te drukken.
Extreem 2018
2018 was een jaar van extremen. Januari en februari brachten ongekende hoeveelheden regen en sneeuw, goed voor volle grondwaterreserves. In maart en april was het droger, maar half april steeg de temperatuur plotseling en begonnen de wijnstokken langzaam uit te lopen. Mei en juni waren natter dan normaal, maar de stokken genoten van de vochtige omstandigheden. Juli bracht de vertrouwde hitte, met dagen boven de 35 graden, gevolgd door een hittegolf in augustus met pieken van 39 tot 40 graden. De uiteindelijke wijn rijpte twaalf maanden in Frans eiken van Nevers.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst?
Ga er maar eens goed voor zitten in je lederen Chesterfield. Sigaartje erbij. Dit is geen wijn voor een achteloos moment, maar eerder een contemplatieve wijn. Rijk en intens. Krachtig en overvloedig. Neem de tijd, zorg voor een karaf en geef de wijn even de ruimte om op adem te komen na vijf jaar in de fles. Karafferen zou ik zeker een half uur voordat er wordt genoten aanraden. Bordeauxglazen erbij en serveren op 17 脿 18 graden.
Deze wijn geeft veel. Gewelde pruimen, dadels en wat krentjes, heel rijp en overvloedig in de neus met duidelijke houtinvloed. Ceder, zoethout en tabak, maar alles gedoseerd en perfect ge茂ntegreerd. In de smaak opvallend mooie frisheid en zuren. Vers fruit ook hier, met pruim, kers en cassis en een hint van kruidnagel. Een wijn voor in de lederen fauteuil, bij een knappend haardvuur. Een wijn die zich moet ontvouwen.
Perfect bij lamsvlees, maar alles wat nog wat bloost vanbinnen is een goede match. Zelf vind ik dit de uitgelezen wijn voor bij rijke stoofgerechten. Wild, maar ook een goede hachee met rijke aardappelpuree doet de wijn eer aan. Of groentegerechten die hoog op smaak zijn, bij voorkeur geroosterd: wortel, aubergine, schorseneer met rozemarijn, knoflook en laurier.