Feudo di Santa Tresa Cortese Selezione Senia Nero D’Avola
Eco-logisch

Feudo di Santa Tresa ligt in Vittoria, in het zuidoosten van Sicili毛. Het domein stamt uit 1697 en kwam in 2002 in handen van Stefano en Marina Girelli, samen met Massimo Maggio. Ze herstelden het landgoed in oude glorie en kozen voor een manier van werken die het domein laat meebewegen met de natuur. Wilde bloemen en kruiden krijgen ruimte, insecten en vogels keren terug, de wijngaard is een levend ecosysteem. Sinds 2009 is alle productie officieel biologisch gecertificeerd.

Siciliaanse trots

De wijngaarden voor deze hoogstaande Nero d鈥橝vola, liggen voor een groot deel op terra rossa, boven een dikke laag kalksteen. Die kalk werkt als een spons en houdt water vast, precies wat je nodig hebt op het droge Sicili毛. Een koele zuidelijke zeebries tempert de hitte van het binnenland.

Nero d鈥橝vola dus, de trots van Sicili毛. De naam betekent letterlijk het zwart van Avola en verwijst naar de diepe kleur en de zuidelijke herkomst. Deze inheemse druif voelt zich geweldig op kalkrijke bodems, is weerbaar tegen ziekten in warme klimaten en leent zich zowel voor krachtige als voor verfijnde stijlen. Ook het niveau van de wijnen gemaakt van deze druif wisselt nogal eens. Hij wil, in een lager prijssegment, nogal eens dik en jammig zijn, zonder balans, of juist scherp en alcoholisch.

Wanneer is hij het lekkerst

Een deel van deze wijn rijpt op nieuw eiken. Dat proef je goed, maar het zit het fruit nooit in de weg. Het resultaat is een heerlijk, rijpe guilty pleasure voor gure herfstdagen, met kittige frisheid om je bij de les te houden.

Geurig naar zoethout, zwarte kers, cassis en pruim, met mediterrane kruiden zoals salie, rozemarijn en, jawel, wat viooltjes. Sappig en gestructureerd, met aanwezige, maar ge茂ntegreerde tannine. Frisheid komt van de kalkachtige mineraliteit. Een heel sappig middenpalet, cacao, zoete specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Lange, licht zilte afdronk, alsof de zeebries nog even nawaait.

Krachtig glas, met veel rijpheid, maar ook balans door de aanwezige mineraliteit en zuren. Dus geef gas op smaak, maar maak het niet te zoet. Prachtig bij aubergine alla parmigiana, of lamskoteletten met rozemarijn. Leuk ook dit, bij kruidige stoofgerechten. Kan ook heel goed met gegrilde groenten, met een cr猫me van kastanje en geroosterde walnoten. Serveer rond zestien tot zeventien graden, in ruime Bordeauxglazen.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol