Lap maar aan je laars
Argentini毛 had lange tijd nauwelijks wijnwetgeving. Je kon naar hartenlust experimenteren met vinificatie, druivenrassen en meer. En dat gebeurde lang niet altijd volgens het boekje. Het resultaat? Wijnen die vaak log en zwaar waren, met veel extractie, houtrijping, alcohol en weinig typiciteit. Indrukwekkend en overweldigend bij de eerste slok, maar ook snel vermoeiend. Gelukkig is er de afgelopen decennia, mede omdat de consument erom vroeg, een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan die het roer heeft omgegooid. Zij kiezen voor hooggelegen wijngaarden, koelere nachten en meer focus op herkomst. Deze Cabernet Franc komt van zo鈥檔 plek: 900 meter hoogte in Mendoza. En dat geeft energie!
Ongetemd en eigenwijs
De naam Ind贸mito betekent in het Spaans zoveel als ongetemd, rebels of onwankelbaar. En dat past wonderwel bij deze wijn. Cabernet Franc is in Bordeaux meestal de secondant van Merlot of Cabernet Sauvignon, maar hier krijgt hij de kans om solo te schitteren. De stijl is ongedwongen en speels, met frisheid en kruidigheid en hout dat slechts ondersteunt in plaats van overheerst.
Patagonische ganzen
De naam Kaiken is niet toevallig gekozen. Het is het Mapuche-Indiaanse woord voor de wilde Patagonische gans, die regelmatig de Andes oversteekt tussen Chili en Argentini毛. Precies datzelfde deed oprichter Aurelio Montes in 2002, toen hij als succesvolle Chileense wijnmaker besloot de sprong naar Mendoza te wagen. De gans op het etiket symboliseert die reis: een brug tussen twee werelden, met dezelfde nieuwsgierigheid en durf. Vandaag de dag leidt zijn zoon Aurelio Montes jr. het domein, met dezelfde mix van nieuwsgierigheid en precisie. De wijnen worden gemaakt in Vistalba, in een prachtig pand uit 1920 dat de familie in 2007 kocht.
Beton in de hoofdrol
De druiven worden met de hand geoogst in maart en eerst een paar dagen koel gehouden om de frisse aroma鈥檚 te bewaren. De vergisting vindt plaats in betonnen cuves, deels met wilde gisten. Een klein deel van de wijn (ongeveer twintig procent) rijpt tien maanden op Frans eikenhout, de rest blijft in beton. Zo blijft de typiciteit en frisheid behouden, terwijl het hout subtiel wat rondheid en structuur toevoegt. Daarna volgt nog een paar maanden flesrijping, zodat alles mooi samenvalt.
Wanneer is 鈥檌e het lekkerst?
Veel wijn dit. Rijkdom en frisheid gaan hand in hand. Prachtige afgeronde structuur, open en geurig. Lekker donker fruit: zwarte kers, zoete cassis en zinderende bramen. Duidelijke frisheid in de afdronk, wat munt en grafiet zelfs, en dat vleugje paprika dat Cabernet Franc zo herkenbaar maakt. Eigenlijk de perfecte wijn om een zomeravond mee af te sluiten. Begin met een bubbeltje, daarna fris wit, vervolgens sappig, licht rood bij de BBQ en dan voor het hoofdgerecht en net erna trek je dit open. Voller, maar nog steeds in balans.
Denk aan gegrilde entrecote met chimichurri, lamskoteletten van de barbecue of gevulde portobello met paprika鈥檚, linzen, feta en verse kruiden. Maar dit is ook erg lekker bij een simpele pasta met tomaat, knoflook en basilicum. Schenk rond de 16-17 graden, dus 15 minuten de koelkast in, in ruime Bordeauxglazen.