La Botera Vila Closa

Dorpse dorstlesser uit Batea

Weer zo’n kleine speler die hele mooie wijnen maakt, maar echt under the radar blijft. Geen wijnfabriek, maar een hechte club van zo’n 100 families die in het stille dorpje Batea samen knokken voor het beste sap. Iedereen kent elkaar, van de oogst tot de fles. Dat proef je: een flinke scheut teamwork, dorps-trots en gewoon heel veel plezier.

Abstracte inspiratie

De DO Terra Alta (“hoge grond”) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Zoals de naam al zegt, ligt dit wijngebied vrij hoog. Dat zorgt voor koele nachten, waardoor fijne fruitaroma’s en zuren behouden blijven. Terra Alta geldt als de bakermat van de Grenache blanc. Hier heet deze druif Garnacha blanca of in het Catalaans Garnatxa blanca. In deze mooie omgeving vind je nog enkele interessante wijngebieden, zoals Priorat(o) en Montsant. De streek inspireerde niemand minder dan Pablo Picasso, die hier vaak verbleef en zelfs delen van zijn iconische kubistische stijl ontwikkelde terwijl hij genoot van het ruige, maar serene landschap. Uiteraard met een lekker glas… witte Garnacha!

Oude stokken, frisse wijn

De druiven komen van kalkrijke kleigrond (lekker fris en een tikje ziltig!), geplukt van twee percelen: de oudste stokken zijn 30 jaar, voor een stevige basis, de jongste 15 jaar, voor wat meer pit en frisheid. Alles wordt apart gevinifieerd, daarna samengevoegd en drie maanden op de fijne gistcellen laten rusten – inclusief een beetje bâtonnage (lees: lekker roeren voor extra smaak).

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Dit is een vrij ingetogen wijn, maar ontzettend breed inzetbaar. Gastronomisch noemen we dat. Elegante stijl, zacht, maar gevuld. Wat een lekker glas dit. Stiekem complexer dan je denkt. Het is geen ‘makkelijke’ dorstlesser, maar een wijn waar je het over kunt hebben. Ontwikkelt ook mooi in je glas. Dus ruime glazen, 10 tot 12 graden, en laat maar komen. Schuchtere mandarijn, rijpe peer, gemarineerd met wat citroenschil, gele pruim en ook wat notigs. Bij wat meer lucht gaan we echt de patisseriekant op: amandelspijs en gebakken appeltartelette. Klinkt allemaal best zoet en zwaar, maar de wijn heeft zachte bitters en ronde, maar gespierde zuren die alles goed op spanning houden. Wijn voor de liefhebber, want het is zeker geen makkelijk glas.

Zorg hier dat je altijd iets fris en iets vettigs in de combinatie hebt. Zachte witschimmel- of roodflorakazen gaan heel aardig, gegrilde groenten of coquille met een bloemkoolcrème en wat ansjovis en kappertjes. Gevogelte doet-ie ook niet moeilijk over.

 

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol