Philip Kuhn Incognito
Duits in vermomming

Duitsland staat bij veel mensen nog steeds gelijk aan zoete Riesling, bratwurst en koekoeksklokken, maar dat beeld is inmiddels net zo achterhaald als een faxmachine. Dankzij de klimaatverandering schuiven de grenzen langzaam op. Waar vroeger alleen vroeg rijpende rassen betrouwbaar tot volledige rijpheid kwamen, kunnen nu ook later rijpende druiven zoals Merlot en zelfs Cabernet hun plek opeisen. En laat pioniers als Philip Kuhn daar nu eens naar hartenlust mee experimenteren. Niet alles lukt, dat hoort erbij. De jaargangen 2019 en 2020 waren geen hoogvliegers, maar gelukkig zit deze 2022 weer helemaal op het niveau van de heerlijke 2018-vintage.

Klein, precies en koppig

Philip Kuhn, die al eens langskwam met zijn Weissburgunder en misschien nog wel eens langskomt met zijn Bourgognestijl Chardonnay, werkt in Laumersheim in de Pfalz, met zo鈥檔 20 hectare aan wijngaarden. Klein tot gemiddeld, maar altijd met lage opbrengsten. Alles wordt met de hand geoogst, streng geselecteerd en met bijna chirurgische precisie gevinifieerd. Kuhn geldt als een van de pioniers van modern Duits rood. Niet omdat hij hip wil zijn, maar omdat hij gelooft dat kwaliteit begint met geduld, rust en heel nauwkeurig werken. Daarbij komt dat hij nogal wat verschillende cuv茅es maakt. Veel flessen zijn er dus niet van iedere jaargang en zijn wijnen beginnen langzaam een cultstatus te krijgen. Gelukkig heeft Druivenpost toegang tot een kleine allocatie en die deel ik graag met jullie.

Undercover blend

De naam Incognito is geen grapje. Kuhn verklapt bewust niet precies welke rassen er in de blend zitten. Wat we wel weten: het is in de basis een Bordeaux-blend met onder andere Merlot en Cabernet-varianten, rassen die hier vroeger onmogelijk goed rijp werden maar nu dankzij warmere zomers en langere herfstperiodes prachtig kunnen rijpen. Verder is het gissen. Meerdere bronnen noemen Merlot, Cabernet Dorsa, Dornfelder en Regent, maar dat is vooral omdat Kuhn deze rassen in zijn wijngaarden heeft staan. Of hij ze allemaal gebruikt, blijft zijn geheim.

Recept van de meester

De wijn rijpt op Frans eiken, een mix van gebruikt en nieuwe barriques. Dat zorgt voor structuur en verfijning. Denk aan lucht en zuurstof, niet aan make-up. De tannine wordt zachter, de textuur ronder, maar het koele, zuivere Pfalz-fruit blijft glashelder aanwezig.

Wanneer is 鈥檌e het lekkerst

Hij opent lekker boers, alsof je een kinderboerderij oploopt. Nat smeulend hout, dikke bramenjam, plus kers, cassis en viooltjes. In de smaak rijp maar fris, met zwarte bes, braam, fijne kruiden en sappige tannine. En die precieze rokerigheid van de houtrijping, Kuhns signatuur. Geen zware beuker, maar een fris kruidige, afgeronde rode met veel precisie en lengte. Nu al heerlijk, maar hij kan nog minstens vijf jaar mee voor wie geduld heeft.

Schenk rond 16 graden in Bordeauxglazen. Perfect bij heel veel. Hij is soepel genoeg om zo van te genieten, dichtbij de open haard met een stukje harde kaas erbij, misschien een plakje ham. Ga je meer uitpakken, dan past een zachte rosbief of kalfssukade goed. Niet te heftig en intens, maar sappig en zacht. Echt een wijn voor bij varken ook, door de goede zuren. Kruidige varkenskoteletten of geroosterd buikspek met hoisin, lente-ui en wat gewokte noodles. En geloof het of niet, maar zelfs Hollandse boerenkool met rookworst doet het uitstekend.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol