Zomers bubbelen
Dit is ‘m: hét antwoord op zonnige dagen, picknicks in het park en BBQ’s met vrienden waar het zweet boven de hete kolen van je gezicht afdruipt. Een goed koud glas van deze cheeky pét-nat, en je kunt er weer tegenaan. De ultieme dorstlesser.
Binnen deze BubbelBluffert is dit de fles met de hoogste doordrinkfactor: fris, fruitig en ongelooflijk sappig.
Opfrisser
Misschien heb je het bij de vorige selectie al geproefd: pét-nat is kort voor “pétillant naturel”, oftewel natuurlijk mousserend. De wijn wordt gebotteld terwijl hij nog nét niet is uitgegist, waardoor de fijne, zachte bubbels op een pure manier ontstaan, zonder extra toevoegingen of filtering. Het resultaat: een iets troebele, superfrisse bubbel, vaak met een klein funky randje. Omdat er wat onvergist suiker in de fles kan zitten, kan een pét-nat soms wat droger worden als je hem langer bewaart – mits er nog actieve gist aanwezig is. In deze wijn vermoed ik dat er nog een beetje restsuiker zit, maar echt beendroog is hij niet.
Kruising of PIWI
Deze rosé is gemaakt van Grenache Bouquet, een minder bekend druivenras en een kruising tussen Pinot Noir en Grenache. Je hoort tegenwoordig veel over PIWI’s in de wijnwereld: dat zijn moderne druivenrassen, speciaal ontwikkeld door de klassieke Europese wijnstok (Vitis vinifera) te kruisen met Amerikaanse of Aziatische soorten. Zo ontstaan druiven die extra goed bestand zijn tegen schimmels, ziektes en rot. PIWI’s worden vooral ingezet in koelere, nattere regio’s zoals Nederland, omdat ze daar bijna niet bespoten hoeven te worden.
Grenache Bouquet is géén PIWI, want het is een kruising tussen twee originele Vitis vinifera-rassen, maar wél een druif met van nature hoge resistentie tegen schimmels. Pierre en Antonin kunnen dus biologisch werken, zonder chemische poespas, en dat proef je terug in deze pure, ongefilterde wijn.
Leuke gasten
Pierre Caizergues en Antonin Bonnet groeiden allebei op in de Languedoc, maar hun gezamenlijke droom ontstond op 4 juli 2010 in een wijnbar in New York. Inmiddels runnen ze samen een kleine, biologische wijngaard in de uitlopers van de Pyreneeën, vlak bij Carcassonne. In 2022 bliezen ze een oud familiebezit nieuw leven in en plantten hun eerste 6 hectare aan. Helemaal natuurlijk, en dat proef je direct terug in de stijl van hun wijnen.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Koud! En dan bedoel ik écht koud, uit de koeler of rechtstreeks uit het ijswater. Lekker in de flûtes, waar je je Champagne natuurlijk niet in doet, en lekker doorschenken. Ongecompliceerd, sappig, wilde framboos, wat rabarbercompôte, aardbeienjam, en toch ook fijne bitters en een ondeugend vegetaal randje. Riep daar iemand maggiplant?
Dit is er eentje om vooral te drinken. En ga je er wat bij eten, houd het licht: salades met vers fruit, een tafeltje vol kaasjes en hammen, gegrilde groenten, sushi. Lekker!