Reyneke Organic Chenin Blanc
Chenin, de ziel van Zuid-Afrika

Als 茅茅n druif symbool staat voor de Zuid-Afrikaanse wijnrenaissance, dan is het Chenin Blanc. Ooit vooral gebruikt voor eenvoudige, fruitige wijnen, maar inmiddels uitgegroeid tot h茅t witte visitekaartje van het land. Reden? Chenin voelt zich thuis op de zonnige hellingen rond Stellenbosch, waar warme dagen en koele nachten samen zorgen voor rijp fruit en levendige zuren. Nergens anders combineert deze druif zo鈥檔 natuurlijke rijkdom met zoveel frisheid.

Uitzicht op de toekomst

Het wijnhuis Reyneke werd in 1863 gebouwd onder de naam Uitzicht, vernoemd naar het weidse uitzicht over Stellenbosch en de nabijgelegen False Bay. In die tijd werkte men vanzelfsprekend biologisch, lang voordat dat woord bestond. Geen chemie, geen kunstmest, maar een diep besef van evenwicht tussen mens en natuur.

Ruim een eeuw later neemt Johan Reyneke het familiebedrijf over van zijn moeder. Hij besluit terug te keren naar die oude waarden, niet als nostalgie, maar als overtuiging. Eerst volledig biologisch, daarna biodynamisch, een stap verder nog. Alles op de boerderij, planten, dieren en mensen, vormt 茅茅n levend geheel. Er wordt geen enkel chemisch middel gebruikt, eenden bestrijden ongedierte, compost voedt de bodem, kruidenpreparaten beschermen de wijnstokken en zelfs de maancyclus bepaalt het werkritme.

De filosofie van Johan Reyneke

Voor Johan is biodynamie geen modewoord, maar een levenshouding. Het gaat hem niet om effici毛ntie of rendement, maar om respect. Elke handeling, van snoei tot oogst, gebeurt in harmonie met de natuur. De wijngaarden liggen op noord, oost en zuidhellingen, tussen stukken ongerepte grond en weilanden. Geen monocultuur, maar een levend landschap.

Ook in de kelder blijft alles natuurlijk, spontane vergisting met wilde gisten, minimale interventie en een grote dosis geduld. Zijn werkwijze leverde hem erkenning op als pionier van biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika, 茅n als voorbeeld van sociale duurzaamheid. Via het Cornerstone Project helpt Reyneke zijn medewerkers aan huisvesting, scholing en een beter bestaan, letterlijk een fundament voor de toekomst.

Sinds enkele jaren werkt Johan samen met Rudiger Gretschel, jarenlang chief winemaker bij Boekenhoutskloof. Samen tillen ze de Reyneke-wijnen naar nieuwe hoogtes.

Frisse zeelucht

De druiven voor de Organic Chenin Blanc groeien in biologisch bewerkte wijngaarden tot 40 kilometer van de Atlantische Oceaan. De constante, verkoelende invloed van zee en wind houdt de zuren levendig. De bodems vari毛ren van zand tot verweerd graniet, wat de wijn zijn kenmerkende minerale spanning geeft. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en spontaan vergist in roestvrijstalen vaten. Vervolgens rijpt de wijn drie maanden op de lie, wat hem rondheid en complexiteit geeft zonder zijn frisheid te verliezen.

Wanneer is 鈥檌e het lekkerst

In de geur vind je peer, gele perzik, rijpe citroen, ananas en golden delicious. De smaak is sappig en vol, met een perfecte balans tussen rijp fruit en frisse zuren. Een vleugje ziltigheid en een subtiele romigheid maken het geheel compleet. Hele pure stijl, rond en fris tegelijk.

Drink hem rond de 10 graden, in ruime, hoge glazen. Heerlijk bij gegrilde kip met citroen en rozemarijn, Aziatische gerechten met kokos of limoen, of gewoon bij een stuk gerijpte geitenkaas. Ook solo een genot, dankzij die verkwikkende spanning tussen frisheid en rijpheid.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol