Kitrus Winery Malagouzia

Over de wijn

Griekse Schone

Dat Griekenland zo gek nog niet is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Wie er weleens op vakantie is geweest, weet dat de lokale mensen bijzonder vriendelijk zijn en het je graag naar de zin maken. Alleen die Retsina… Voor de ongeoefende wittewijndrinker kan Griekenland best een uitdaging zijn.

Maar stel je dit eens voor: de uitlopers van de Olympus, vruchtbare vlaktes en de Egeïsche Zee die voor een verfrissende bries zorgt. Op het terras krijg je een glas Malagouzia geadviseerd. Je hebt geen idee, maar het is warm en je hebt dorst. We zijn in Pieria, een gebied doordrenkt van mythologie en geschiedenis. Hier maken ze witte wijn van Malagouzia, en dat is niet niks.

Het glas dat je geserveerd krijgt, komt van Kitrus Winery en zorgt direct voor een klein geluksmomentje. Bloemig, fris, maar ook vol, tropisch en aromatisch.

Uitgestorven of springlevend?

De Malagouzia-druif is in korte tijd enorm populair geworden in Griekenland. Dat is ook niet zo gek, want wijnen van deze druif zijn echte allemansvrienden. Dat kan echter ook een valkuil zijn, want als een wijn te populair wordt (denk maar aan Pinot Grigio), kan dat ten koste gaan van de kwaliteit. Gelukkig zijn er producenten die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Met zijn expressieve aroma’s en veelzijdigheid heeft Malagouzia zich inmiddels gevestigd als een van Griekenlands meest geliefde witte druivenrassen. Zo beleeft Malagouzia een glorieuze comeback—en dat terwijl hij ooit op het punt van uitsterven stond.

Boutique

In het hart van Pieria (Pydna, oftewel Kitros) ligt Kitrus Winery, een boutique wijnhuis met prachtige wijngaarden. Hier steekt de familie Garypidis de handen uit de mouwen om uitzonderlijk zuivere wijnen te produceren. Lage interventie, lage rendementen, schone productie en aandacht voor elk detail zorgen voor een bijzonder precieze stijl.

Niet voor niets worden ze gerekend tot een van de meest serieuze producenten van Griekenland.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Dit is geen alledaags wit. Hij kleurt lustig buiten de lijntjes, dus zet je conservatieve wijnhoed maar even af. Een delicate balans tussen fladderende lychees en perzikfruit, in de rug gesteund door tropische mango-invloeden en een vleugje amandel. En toch ook, zo mee neuriënd, wat groens van kruisbes en lieflijke bloemengeuren (Muscat?!).

De structuur is fris en droog, met een licht olieachtig mondgevoel. Complex, noemen we dat. Schenk op 10-12 graden, niet te koud dus—dan verliest de wijn het van de temperatuur. Laat zich graag drinken uit slanke glazen, om de geur te concentreren.

Tafeltje vol

Dit is een wijn die vooral goed werkt bij een uitgebreide borrelplank, omdat hij zowel fris en bloemig als licht filmend is. Kan dus goed bij kazen, maar dan wel van de frissere soort. Ga je op z’n Grieks, zoek dan naar Manouri en Kasseri.

Daarnaast combineert hij heerlijk met een soep van aardappel en bacon, schaal- en schelpdieren, of gewoon met een kippetje uit de oven, geserveerd met geroosterde wortel en prei.

Ik heb hem vorige week gedronken bij het volgende verfijnde voorgerecht. Heerlijk!
Mocht je dit thuis ook gaan koken, maak dan even een fijne foto met de fles erbij en tag Druivenpost op de socials!

Ingrediënten (voor 4 personen)

Avocado & garnalen

  • 2 avocado’s
  • 12 tijgergarnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 80 g veldsla
  • Olijfolie, om in te bakken
  • Zeezout en versgemalen peper

Citrusvinaigrette

  • 1 limoen
  • 1 sinaasappel
  • 1/3 grapefruit
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 170 ml fruitige olijfolie
  • 1 el honing

Zoete-aardappelchips

  • 1 zoete aardappel
  • Olie om te frituren

Bereiding

1. Avocado voorbereiden (middag)

  1. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schil.
  2. Snijd elke helft in parten en leg ze tussen twee vellen plasticfolie.
  3. Plet de avocado voorzichtig met de platte kant van een zwaar mes tot een gelijkmatige rechthoek van circa 2-3 mm dik.
  4. Bewaar de plakken in de diepvries tot gebruik.

2. Citrusvinaigrette maken

  1. Rasp de schil van de limoen, halve sinaasappel en 1/3 grapefruit.
  2. Pers de vruchten uit in dezelfde verhoudingen en meng het sap met mosterd en zeezout.
  3. Voeg al roerend de olijfolie in een dun straaltje toe tot de vinaigrette bindt.
  4. Roer de honing en citrusrasp erdoor en breng op smaak met peper.

3. Zoete-aardappelchips maken

  1. Was de zoete aardappel en schaaf met een mandoline in flinterdunne plakken.
  2. Verhit de frituurpan tot 160°C.
  3. Frituur de plakken tot ze goudbruin en krokant zijn.
  4. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.

4. Tijgergarnalen bakken (avond)

  1. Dep de garnalen droog en bestrooi met zee zout.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een antiaanbakpan.
  3. Bak de garnalen circa 2 minuten tot ze niet meer glazig zijn.
  4. Haal ze direct uit de pan om doorgaren te voorkomen.

5. Opmaak & serveren

  1. Snijd de randen van de bevroren avocado’s recht af en verwijder het plasticfolie.
  2. Leg op elk bord een plak avocado en laat in circa 5 minuten ontdooien.
  3. Bestrooi met zee zout en versgemalen peper.
  4. Meng de veldsla licht met de citrusvinaigrette en verdeel over de avocado.
  5. Leg de garnalen op de veldsla.
  6. Serveer met de zoete-aardappelchips en sprenkel de vinaigrette rondom.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol