Sante Pere Tinto

Dubbel plezier
Voor de Druivenpost-adepten die al met het kladblok klaar zaten: jullie hebben gelijk. Vorige maand zat er al een witte wijn van Sant Pere in het pakket (de bijzondere PX Dry). Maar… de nieuwe oogst van hun rode wijn is net binnen en die wil ik jullie absoluut niet onthouden!

Een wijndorp als utopie
Sant Pere is een coöperatie uit het kleine wijndorp Moixent, niet ver van Valencia. Hier werken bijna alle dorpsbewoners samen, van het wijngaardonderhoud tot de botteling van de wijn. Een prachtig voorbeeld van lokale samenwerking, met een indrukwekkende geschiedenis: de Romeinen maakten hier al wijn! Meer dan 2000 jaar wijntraditie dus. Deze Tinto bestaat uit 70% Monastrell en 30% Tempranillo.
Monastrell is dé lokale trots van deze streek, en voelt zich perfect thuis in het droge, zonnige klimaat. Volle wijnen, donker fruit, een mooie structuur – dat is typisch Monastrell.

French Connection
Monastrell heeft diepe wortels in de Middellandse Zee. Oorspronkelijk stamt de druif waarschijnlijk uit het gebied rondom Valencia en Alicante. De Romeinen – die niet alleen hun wijnliefde, maar ook hun druiven over hun hele rijk verspreidden – hielpen Monastrell verder op weg naar Frankrijk. Daar werd hij bekend als Mourvèdre, vooral geliefd in de warme streken van de Provence en de Languedoc.
In zijn oorspronkelijke Spaanse thuisland, met zijn warme, droge zomers, voelt Monastrell zich nog altijd op zijn best. Hier ontwikkelt hij niet alleen zijn kenmerkende diepe kleur en rijke smaken van donker fruit, maar ook een mooie balans door de frisse nachten van de hoger gelegen wijngaarden.

Misschien ken je deze druif beter onder zijn Franse naam: Mourvèdre.
In Frankrijk groeit hij vooral in de Languedoc en Provence. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Bandol-rosé – die stevige, gastronomische stijl komt van Mourvèdre.
Maar in Spanje krijgt Monastrell nét wat meer rijpheid en zonnige kracht mee. In plaats van strakke, aardse tonen proef je hier eerder rijpe kersen, bramen en een mooie warme kruidigheid.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?
De Sant Pere Tinto is een wijn met diepte, maar vooral een wijn die op het fruit is gemaakt. Geen zwaarmoedig, serieus hout, maar sappig fruit en woeste kruiderij.  Je proeft volle smaken van rijpe kersen en bramen, hapje tannine, maar goed afgerond en een fijne frisheid door de mooie zuren. Daardoor blijft hij levendig en doordrinkbaar. Ik vind dit echt een wijn die je gewoon zo kunt drinken, maarrrr het bbq seizoen komt er weer aan en dan gooi je vaak heel veel verschillende smaken op je rooster. Deze kan heel veel aan, omdat ‘ie niet tè uitgesproken is in tannine, zuren of dikte. Hij voegt zich relatief makkelijk. Van een sappige braadworst, tot gekruide spareribs, of een broodje hamburger!

Niet te warm, op 16 graden schenken dit! Lekker ruim glas nemen, want het beetje lucht doet hem goed.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol