Domaine de la Pointe Les Pieds dans le Sable Rouge
Pinot Noir, move over!


Wie mij goed kent, weet dat ik, zeker in de zomer, een voorliefde heb voor wijnen gemaakt van Pinot Noir. Als je je kapot zweet in de zomerzon, heb je niet al te snel behoefte aan heftig rood met verdovende alcoholgehaltes en drogende tannine. Iets sappigs, met veel fruit en plezier, dat is wat je drinken wil!

En laat dit nou een perfect alternatief zijn voor de mensen die mijn voorliefde voor Pinot Noir niet delen. Wijn van deze druivenrassen is normaal gesproken stevig en gestructureerd, maar het is hier alsof je op je blote voeten door het warme zand de Atlantische kust slentert. Fruit, fijne kruidigheid, prachtige balans en frisheid. En je proeft zelfs die zilte zeebries.

Zand tussen je tenen


Les Pieds dans le Sable betekent letterlijk ‘de voeten in het zand’, en dat is precies wat deze wijn zo uniek maakt. Hij komt uit Capbreton, een kustplaatsje net boven Biarritz. De wijngaarden liggen op twee verschillende soorten zandbodems: Sables Fauves en Sables de l’Océan. Die combinatie zorgt voor een speelse lichtvoetigheid én verrassende diepgang.

Wist je dat Capbreton al zo’n 600 jaar een vergeten wijngebied is? Domaine de la Pointe cultiveert hier als enige de laatste wijnstokken in het duinzand van Landes, op 5 hectare grond.

De druivenrassen maken dit extra bijzonder. Normaal gaan deze serieuze jongens in dikke Bordeaux en zou je dit nog jaren moeten rijpen. Dit is een blend van gelijke delen Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Na de oogst worden de druiven zonder houtopvoeding vergist en zes maanden gerijpt in roestvrij staal. Dat houdt de wijn fris, sappig en direct.

Wanneer is ’ie het lekkerst?


In het glas helder robijnrood. De geur is vrolijk en open, met sappige pruim, gezouten frambozen en gepeperde bes. Licht boerse ondertoon, maar ook floraal. Rozenbottel en rozenblad, snuf witte peper en veel, heel veel fruit. Geïntegreerde, rijpe tannine en zuren die ervoor zorgen dat je bij de les blijft! Dit kun je blijven drinken.

Licht terugkoelen, glazen vol en schenken maar. BBQ aan, wit vlees, kalf, gekruid lam, maar ook vis met structuur zoals tonijn, zeeduivel en zalm zijn prima begeleiders. Gegrilde sardines, heerlijk! Moet je toch binnen eten omdat het regent? Probeer dan eens een tajine met groenten, dadels en wat kaneel. Maar ook lekker bij gepimpte AVG! Zie hieronder voor het recept. Eet smakelijk!

Gekruide worst met rode wijnjus, gepofte aardappels en geroosterde broccoli


Ingrediënten (4 personen)

Voor de worsten en jus

  • 4 gekruide (liefst grove, verse) worsten van de slager. Bij voorkeur varkensvlees en hoog op smaak

  • 1 sjalot, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 250 ml rode wijn (bij voorkeur dezelfde als in het glas, of een stevige rode)

  • 150 ml runder- of kalfsfond

  • 1 tl Dijonmosterd

  • 1 klont roomboter

  • Olijfolie, peper en zout

Voor de aardappels

  • 4 grote vastkokende aardappels

  • 100 ml crème fraîche

  • 40 g roomboter

  • 1 biologische citroen

  • Grof zeezout

  • Verse bieslook

Voor de broccoli

  • 2 middelgrote stronken broccoli

  • 2 el olijfolie

  • Zout en versgemalen zwarte peper


Bereiding

1. Aardappels poffen

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Was de aardappels goed schoon, prik ze een paar keer in met een vork.

  3. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en bestrooi met grof zeezout.

  4. Leg ze op een bakplaat en pof ze in ca. 60 minuten gaar, tot je er gemakkelijk een mes in kunt steken.

2. Broccoli roosteren

  1. Snijd de broccoli in roosjes en verdeel over een bakplaat.

  2. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout en peper

  3. Zet de broccoli de laatste 20 minuten bij de aardappels in de oven, tot de roosjes goudbruin en licht krokant zijn.

3. Worsten bakken en jus maken

  1. Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de worsten rondom bruin op middelhoog vuur. Haal ze uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.

  2. Fruit in hetzelfde bakvet de sjalot en knoflook zacht.

  3. Blus af met de rode wijn en roer goed over de bodem zodat alle aanbaksels loskomen.

  4. Laat de wijn tot de helft inkoken, voeg dan de fond toe en laat opnieuw inkoken tot sausdikte.

  5. Roer de Dijonmosterd en een klont boter erdoor voor binding en glans. Proef en breng op smaak met peper en zout.

4. Serveren

  1. Snijd de gepofte aardappels open, verdeel er een klontje boter en een lepel crème fraîche over en rasp de schil van de citroen overheen en breng op smaak met grof zout en peper

  2. Leg op elk bord een worst, schep de rode wijnjus er royaal overheen.

  3. Serveer met de gepofte aardappel en de geroosterde broccoli ernaast.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol