Autoctòn Celler Gran Autocton Sumoll

Over de wijn

Spanje staat wat minder bekend om zijn diversiteit aan druivenrassen dan Italië of Frankrijk, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. Sumoll is zo’n fijn obscuur druifje dat je, buiten lokale Spaanse restaurants, verder niet vaak tegenkomt. Het is een inheems blauw druivenras, waarvan de naam is afgeleid van het Latijnse submolliare, wat ‘rijpen’ of ‘verwelken’ betekent. Deze druif staat dan ook bekend om zijn weerstand tegen droogte.

Ooit was Sumoll wijdverspreid in Catalonië, maar na de phylloxera-crisis (de druifluisepidemie die alle wijnstokken verwoestte vanaf 1863) en de toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1986, verloor de druif aan populariteit. Wijnmakers kozen voor internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, die commercieel aantrekkelijker waren. Bovendien is Sumoll een uitdagende druif om mee te werken; hij vereist zorgvuldige vinificatie om zijn ruwe kanten te verzachten.

Albert Jané

Deze knaller is gemaakt door Albert Jané, een jonge wijnmaker uit een familie die al sinds 1914 onderdeel is van de wijnwereld. Hij verliet huis en haard in Baix Penedès om ervaring op te doen in Montsant en Priorat. Het project Autòcton van de overkoepelende producent Finca Mas Vilella is een thuiswedstrijd voor Albert, want hij werkt op het landgoed van zijn familie.

Autòcton, wat ‘inheems’ betekent in het Catalaans, is sinds 2007 geregistreerd, omdat Albert er zeker van was dat hij op een dag naar zijn eigen land zou terugkeren om wijn te maken en te werken aan het verbeteren van het prestige van de regio, door het beste uit de lokale druivenrassen te halen.

Aardewerk & barrique

De wijngaarden waar de 100% Sumoll wordt verbouwd, bevinden zich in de regio’s Baix Penedès en Alt Camp, in de provincie Tarragona. Gelegen op een hoogte tussen de 300 en 500 meter, profiteren de wijnstokken van arme, klei- en kalkrijke bodems en een mediterraan klimaat. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de Sumoll-druif en dragen bij aan de complexiteit van de wijn.

De druiven zijn afkomstig van wijnstokken die tussen de 50 en 90 jaar oud zijn. Na handmatige oogst en zorgvuldige selectie ondergaat de wijn een rijping van 10 maanden op zijn lies in grote Franse eikenhouten vaten van 300 en 400 liter, evenals in aardewerken amphora’s. Deze combinatie van rijpingsmethoden zorgt voor een uitgesproken wijn met een uniek karakter.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Hoewel jonge Sumoll-wijnen een zekere ruwheid kunnen hebben, verdwijnt deze met rijping, waardoor elegante en evenwichtige wijnen ontstaan. Deze zit al sinds 2017 in de fles, dus zijn ruwe kantjes beginnen te verdwijnen. Wel een wijn met veel karakter.

Mooie lichtere, kersenrode kleur en een aromatische neus, waarin balsamico, gedroogde porcini, kreupelhout en frisse kers om voorrang vechten. Dit is kracht, maar tegelijk heeft het zoveel verfijning en subtiliteit. Vooral de frisse zuren vallen op. De tannines zijn inmiddels goed versmolten, gelukkig. Schenken in ruime Bordeauxglazen op 16 graden!

Wat eten we erbij?

Door zijn fijne zuren doet deze wijn het vooral heel goed met gerechten die wat vettigheid hebben. Dus een varkenskotelet met een goede vetlaag of buikspek met crackling.

Ook bij traditionele Catalaanse gerechten, zoals escalivada (gegrilde groenten) of butifarra (Catalaanse worst), komt deze wijn prachtig tot zijn recht. Geen verrassing, wel ontzettend lekker. En ga je aan een goeie shakshuka met chorizo en spinazie, ook een prima keuze.

 

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol