Over de wijn
Zuid-Afrika heeft een rijke wijnhistorie met een leuke Nederlandse link. Het was niemand minder dan Jan van Riebeeck die in 1655 de eerste ”druivenstokkies” aanplantte. Dit leidde in 1659 tot de productie van de eerste Zuid-Afrikaanse wijn. In Nederland kennen we eigenlijk vooral Stellenbosch, waar vaak frisse, toegankelijke wijnen worden gemaakt. Verder verdiepen we ons niet zo in Zuid-Afrikaanse wijnen, wat zonde is, want het potentieel is enorm. Veel blends uit het binnenland zijn heel complex, mineraal en terroir-gedreven. Bovendien wordt er steeds meer met de natuur gewerkt en minder met nieuw hout om de wijn in op te voeden.
Paarl is een van de belangrijkste wijngebieden in Zuid-Afrika, gelegen ongeveer 50 kilometer ten noorden van Kaapstad. De naam “Paarl” betekent “parel” in het Afrikaans, een verwijzing naar de glinsterende granieten rotsen die het landschap domineren. Het gebied beslaat ongeveer 20% van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden en staat bekend om zijn diverse terroir en klimaat, wat resulteert in een breed scala aan wijnen. Paarl heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en voldoende regenval in de winter. De bodem is gevarieerd, met onder andere graniet, leisteen en zand, wat bijdraagt aan de diversiteit van de geproduceerde wijnen.
Avondale ken ik al wat langer. De wijnen die ze maken zijn schoon en puur, en ze werken volledig biodynamisch. Hun ethos, Terra Est Vita (“bodem is leven”), vat hun aanpak en nauwgezet wijngaardbeheer perfect samen. De kracht van hun goed onderhouden wijnstokken resulteert in uitstekende druiven die barsten van frisse smaken en klassieke wijnen voortbrengen vol leven en karakter.
De La Luna is een Bordeaux-blend die ik vorig jaar proefde (toen uit 2015). Deze wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot. Hij is licht gefilterd na veroudering in eikenhouten vaten. Ik geef het je te doen: een Bordeaux vinden van dit prijsniveau die in de buurt komt. Wat een balans in deze wijn! Ik heb 12 flessen op allocatie kunnen kopen. Als er interesse is in één of meerdere flessen van deze wijn, dan hoor ik het graag.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Wat mij betreft dé wijn van deze selectie, en eigenlijk de wijn die je zou moeten schenken bij het hoofdgerecht met kerst. Het maakt niet per se uit wat je maakt, dit wil je drinken! Poets je mooiste Bordeaux-glazen, schenk hem rond de 16 graden en laat hem op temperatuur komen. Misschien nog even in de karaf, maar hij is nu al prachtig op dronk.
Ik kan hier heel kort over zijn: Côtes de Boeuf erbij en genieten maar.