Azienda Agricola Giribaldi Nebbiolo d’Alba Conca d’Oro
UNESCO

Piëmonte betekent letterlijk “aan de voet van de berg”, en precies zo voelt het landschap: zachte heuvels die oplopen richting de Alpen, met wijngaarden die zich vastklampen aan elke helling. In het hart van dit klassieke wijngebied ligt deze parel van een wijnhuis. Azienda Agricola Giribaldi is een familiewijnhuis dat al decennialang werkt met dezelfde overtuiging: respect voor natuur, traditie en een zwak voor een van de lastigste druivenrassen die er bestaan: nebbiolo.

Het domein ligt in de Langhe, een streek die niet voor niets UNESCO-werelderfgoed is. Glooiende heuvels, middeleeuwse dorpjes, truffelbossen en die kenmerkende kalkrijke bodems.

Mini-Barolo

Nebbiolo is een van de meest karaktervolle druiven die er bestaan. Hij kan streng zijn, koppig, ongepolijst. Ik ben er zelf zeker niet altijd fan van. Te hard in de tannine, te veel chemische aroma’s, alsof je aan een net geasfalteerde straat ruikt. Maar als hij op dronk is en open, is er weinig lekkerder.

Waar Barolo en Barbaresco vaak de diepste, meest geconcentreerde expressies zijn en daardoor vaak niet te betalen – zeker als je iets wilt drinken dat al mooi op dronk is – heeft deze Nebbiolo d’Alba net meer toegankelijkheid. De grote wijnen hebben nu eenmaal tijd nodig om in de fles te ontwikkelen. Dit is, zowel prijstechnisch als qua smaakprofiel, precies dat fijne tussengebied.

De familie Giribaldi werkt biologisch en met minimale interventie. Geen pesticiden, nadruk op biodiversiteit en een gezonde wijngaard, wat direct terugkomt in de wijn.

Wanneer is ’ie het lekkerst

Noem het gerust een mini-Barolo, maar dan met vriendelijkere tannine en een toegankelijker karakter. De houtrijping op Frans eiken geeft een fijne afronding, ook al heeft de wijn nog zeker een stevige tanninestructuur. Prachtig spel tussen het fruit en rijpingstonen als zoethout, ceder en tabak. De wijn heeft frisse zuren, aroma’s van rood fruit zoals aardbeien en kers, maar ook een vleug gerijpte balsamico. Wat dierlijks, een lederen fauteuil bij het haardvuur en prachtige lengte. Ja, we pakken toch net dat beetje extra uit in december.

Drink rond 17 graden in ruime glazen en geef hem een half uur lucht om volledig open te komen.

Kersttip

Truffelrisotto is het lokale gerecht en de klassieke no-brainer in de combinatie. Maar ook pappardelle met wildragù, ossenstaart, rosbief of gegrilde paddenstoelen met salie en boter zijn verrukkelijke keuzes. Dus niet per se de wijn voor bij je hoofdgerecht, tenzij je je kalkoen met truffel en paddenstoelen decoreert. Dan zou ik hem zeker op tafel zetten. En uiteraard misstaat dit ook niet bij een mooi gegrild stukje rood vlees.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol