Over de wijn
Bij Bernaví houden ze wel van een beetje experimenteren. Het is voor mij voor het eerst dat ik de Montepulciano druif uit de Abruzzen in Italië op Spaanse bodem op zie duiken. Ze combineren hem hier met de lokale Morenillo, wat wel wordt omschreven als ‘Pinot Noir van Spanje’. Goede match dit. Het frisse van de Morenillo, wat zorgt voor knijpende zuren, bittere kersen en rijpe framboos en pruim. Gecombineerd met de structuur en body van de Montepulciano. Spannende wijn, met bite en tannine. Al is de tannine wel mooi rijp. 18 maanden in Slavonisch eikenhout geeft aroma’s van leer en wat karamel.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Schenk vooral niet te warm. Ik zeg rond de 14-15 graden is ie mooi slank en ook als het warm is heel erg lekker. Grotere glazen, beetje lucht, walsen, ruiken. Hij ontwikkelt mooi in je glas. Beetje animaal in eerste instantie met het leer en de specerijen. Maar na wat zuurstof heel mooi jammig en fruitig.
Door de mooie zuurgraad top bij gerechten met tomaten(saus). Rijke ossobuco bijvoorbeeld. Goed stukje geroosterd buikspek, ook niet gek.