Oranje boven
Orange wine, oranje-wijn.
Ik ben er niet direct de grootste voorstander van, aangezien een “natuurwijn” ook kan betekenen: alles is prima, je mag alle wijnfouten maken die je kunt bedenken, maar als de wijn troebel is en een bijzonder kunstzinnig hipsteretiket heeft, dan is de wijn toch ook gewoon helemaal trendy? Wat mij betreft dus niet. Ik vind natuur- en oranje-wijnen (oranje-wijn wordt in 90% van de gevallen gemaakt door vin nature-wijnmakers) nog te vaak instabiel, bitter en onzuiver. Als je alleen maar kippenstront ruikt in een wijn, is het lastig de wijn op zijn druif- en terroirexpressie te typeren.
Betekent dat dan dat er geen goede oranje wijn gemaakt wordt? Maar natuurlijk wel! Hier heb je er eentje. Koningsdag komt eraan, dus ik dacht: kom, we blijven lekker in het thema.
Een zonnige verrassing
In het hart van de Valencia-regio bevindt zich Bodegas Enguera, een relatief jong wijnhuis, opgericht in 1999. Met bijna 160 hectare aan wijngaarden, verdeeld over Fontanars dels Alforins en Enguera, streven ze naar het produceren van wijnen die zowel de traditie als de innovatie van de regio weerspiegelen. Het wijnhuis is volledig toegewijd aan biologische landbouw, waarbij geen pesticiden worden gebruikt – wat resulteert in blije druiven en schone wijnen.
Lokale held
Een van de unieke aspecten van deze wijn is het gebruik van de Verdil-druif, een inheemse variëteit die voornamelijk in deze regio voorkomt. Het is een zeldzame, autochtone witte druivensoort die ook in Levante, Alicante, Valencia en Yecla voorkomt. In de jaren ’90 was het areaal van Verdil teruggelopen tot slechts 10 hectare, waardoor de variëteit bijna uitgestorven was. Dankzij inspanningen van lokale wijnboeren en producenten – zoals het Nederlandse bedrijf Neleman, dat zich inzet voor het behoud van bijna verdwenen druivenrassen – is het areaal inmiddels gegroeid naar ongeveer 50 hectare. Verdil staat bekend om zijn lichtere, zacht fruitige wijnen met voldoende zuren en bitters.
De Valencia-regio, gelegen aan de oostkust van Spanje, kent een rijke wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot 2.700 jaar geleden, zoals blijkt uit archeologische vondsten in het gebied Utiel-Requena.
Wit of rood?
Maar wat is dan oranje-wijn? Eigenlijk heel simpel. De witte druiven worden vergist zoals de blauwe druiven voor een rode wijn: met de schillen bij het sap tijdens de vergisting. Die schillen geven extra kleur af, en ook extra structuur (bitters en tannine).
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Koningsdag-knaller! De leukste op feesten en partijen. Prima als pittige borrelwijn, heel goed met worstjes en kaasjes die niet al te heftig zijn. Zachtere structuur, met een klein hapje tannine, mooi fris fruit zoals mandarijn en wat bitterkoekjes. Lekker fris en doordrinkbaar, vooral op 10 graden uit een slank glas. Opvoedende bittertjes geven smoel.
Je kunt er natuurlijk ook wat bij eten. Door zijn iets drogende structuur kan ‘ie goed bij geroosterde groenten (paprika, aubergine) of zelfs een geschroeid stuk tonijn met sojasaus en een frisse komkommersalade. Gek genoeg doet deze wijn – tannine en pittig gaat prima samen – het ook lekker met Indiase curry’s. Pakt ‘ie, mede door het rijpe fruit, lekker op!