Boekenhoutskloof Sémillon

Boekenhoutskloof Semillon 2021 – wit met serieus gewicht
Zuid-Afrika heeft zich de afgelopen jaren stevig op de kaart gezet met z’n krachtige rode blends en frisse Chenin Blancs, maar de echte wijnliefhebber weet: ook Semillon verdient daar een plek in de schijnwerpers. Zeker als hij uit Franschhoek komt – en nog beter: van oude stokken én van een wijnhuis als Boekenhoutskloof.

Boekenhoutskloof & Marc Kent – pioniers met visie
Boekenhoutskloof werd al in 1776 opgericht, maar kreeg pas echt wereldfaam onder leiding van Marc Kent. Hij bouwde het wijnhuis uit tot een van de meest invloedrijke producenten van Zuid-Afrika – bekend van iconische rode wijnen zoals The Chocolate Block, maar net zo gerespecteerd om zijn verfijnde, terroirgedreven witte wijnen. Kent was een van de eersten die oude wijngaarden serieus begon te herwaarderen, vooral die in Franschhoek, waar sommige Semillon-stokken al meer dan honderd jaar oud zijn. Zijn aanpak heeft flink bijgedragen aan de huidige focus op kwaliteit, oorsprong en authenticiteit binnen de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Franse roots
Boekenhoutskloof is een spraakmakend wijngoed in Franschhoek dat vooral in kwalitatief opzicht indruk maakt. Ondanks zijn – voor het Franse Franschhoek – wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, werd het domein drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten. Ook de huidige wijnmaker, Marc Kent, koestert nog altijd een band met Frankrijk. Hij reist jaarlijks naar de noordelijke Rhône – met name Cornas – om daar nieuwe inspiratie op te doen.

Oud, maar nog lang niet moe
De druiven voor deze wijn komen van verschillende oude wijngaarden in Franschhoek, op zand- en granietbodems. De opbrengsten zijn laag, maar de concentratie hoog. De vergisting gebeurt in oude houten vaten, gevolgd door een rijping van 14 maanden op de gisten (sur lie). Geen overdaad, geen trucs – hier draait het om textuur, balans en gelaagdheid.

Wat proef je?
In de neus aroma’s van rijpe citrus, gele appel, een beetje bijenwas en iets rokerigs. In de smaak is hij zacht en romig, met fijne zuren, een hint van kamille en natte stenen, en een lange, droge afdronk met een ziltige touch. Er gebeurt van alles, maar het blijft beheerst en precies.

Wat eten we erbij?
Deze wijn combineert perfect met gerechten die zelf ook wat diepgang en romigheid hebben: geroosterde kip met citroen, vis met beurre blanc, of een groentetaart met prei en venkel. Liever iets Aziatisch? Probeer ‘m eens bij een milde curry met kokosmelk en limoenblad – verrassend goed.

Waarom je dit wil drinken
Omdat dit geen alledaagse witte wijn is. Semillon zie je zelden solo, laat staan op dit niveau – en al helemaal niet uit Zuid-Afrika. De combinatie van oude stokken, zorgvuldige vinificatie, en het unieke karakter van Franschhoek levert een wijn op met inhoud, lengte en finesse, zonder log of zwaar te worden. Serieus spul – maar wel gewoon hartstikke lekker.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol