Over de wijn
“Les Six” slaat hier op de gebruikte klassieke blend van 6 verschillenden druiven die ze hier vaak gebruiken. Vaak ook voor de veel bekendere Cru Châteauneuf de Pape.
Cairanne heeft pas een relatief korte tijd Cru-status, maar ligt op een steenworp afstand van de beroemde appelatie. Paul Boutinot heeft er een vrolijke, jong drinkbare wijn van gemaakt, mede dankzij de hoger gelegen, koelere wijngaarden.
Heel zuiver en niet zwaar. Ondanks een aanzienlijk alcoholpercentage. Knap werk!
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Belangrijkste vind ik, zeker in dit seizoen, dat je rode wijn drinkt die ook gekoeld fantastisch is! Le Six voelt zich prima bij een graad of 12 tot 14. Wordt ‘ie nog fruitiger en zonniger van. Iets warmer serveren kan natuurlijk ook, dan benadruk je zijn serieuze en krachtige kant. Dit is fantastisch bij allerlei soorten vlees van de BBQ. Vooral gemarineerd vlees doet het goed bij de rijpe tannine en sappige structuur. Ultiem genot is een mooie lamsrack met groene kruidenkorst, maar stiekem ook lekker met een runderbraadworst, of stukje sparerib. Die lamsrack heb ik hieronder als recept voor je uitgeschreven. Succes achter de BBQ!
RECEPT
Lamsrack van de BBQ met kruidenkorst & asperge salade
Ingrediënten voor 2 personen (hoofdgerecht)
500 tot 700 gram Hollands lamsrack
Dijon mosterd
2 tenen knoflook
1 bosje verse platte peterselie
2 takjes verse geriste rozemarijn
½ bosje verse tijm
2 rode uien
1 citroen
panko of broodkruim
olijofolie
balsamico azijn (of een andere donkere, vollere azijn)
300 gram rijpe tomaten, bij voorkeur aan de steel
1 bosje groene asperges
60 gram feta
zout en peper
honing
yoghurt
stokbrood
Werkwijze
Laat de slager de lamsrack mooi ‘trimmen’ zodat de botjes schoon zijn
Bestrooi alle kanten van het lam met zout en peper en gril 2-3 minuten per kant op de BBQ
Laat goed afkoelen
Doe de knoflook, platte peterselie, rozemarijn, tijm, een halve rode ui, de geraspte schil van een citroen, een klein scheutje balsamico azijn, een handje panko en 1 theelepel mosterd in de keukenmachine
Voeg tijdens het blenden geleidelijk olijfolie toe zodat de kruiden aan elkaar blijven plakken en je er een kruidenkorst voor op het lamsvlees mee kunt vormen
Voor je de kruidenkorst op het lamsvlees doet, smeer je eerst een dunne laag mosterd op de bovenkant van de lamsrack zodat de kruiden beter hechten
Zet in de koelkast voor 30-60 minuten
Maak de asperges schoon en besprenkel met olijfolie, zout en peper
Doe hetzelfde met de tomaten, maar laat ze aan de steel
Pof de tomaten op het deel van de BBQ wat iets minder warm is voor 20 minuten
Gril de asperges om en om op de BBQ tot ze een mooi grill streepje hebben
Hak anderhalve rode ui in dunne ringen en doe in een schaal. Doe er goed zout, twee eetlepels balsamico azijn en het sap van de halve citroen overheen en laat minimaal 10 minuten intrekken
Snijd de tomaten door de helft en de asperges in vieren en doe ze bij de gemarineerde rode ui
Voeg de verkruimelde feta toe aan de salade, samen met verse zwarte peper
Maak een simpele dressing met het sap van de tweede helft van de citroen, twee eetlepels balsamcio azijn, 1theelepel honing, 1 theelepel mosterd, zout, peper en wat olijfolie en maak er de salade mee aan
Gaar de lamsrack op de BBQ (dit kan alleen op een BBQ met deksel) of in de oven. Afhankelijk van het lamsrack duurt dit ongeveer 15 minuten, of totdat de kerntemperatuur 51-54 graden is
Laat de lamsrack minimaal 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
Serveer in het midden van de tafel met de salade met wat afgebakken brood en yoghurt met wat olijfolie, zout en peper