Over de wijn
Verrassende druiven zijn leuk, maar ik kan jullie sommige pareltjes van de bekende paradepaardjes niet onthouden. Pinot Noir is één van mijn persoonlijke favorieten. En nee, meestal niet eens uit de Bourgogne, want dan moet je voor een beetje drinkbare kwaliteit al zo diep in de buidel tasten dat een tweede hypotheek in zicht komt. Duitse Pinot Noir, of Spätburgunder zoals ze hem daar noemen, is voor mij vaak een genot en de knip hoeft minder ver open. Nu komt daar de laatste jaren Zuid-Afrika bij. Wat ze daar toch kunnen op de koelere hellingen van de Westkust is spectaculair en kan zich in de beste gevallen meten met uitstekende Bourgognewijnen. Nu is Pinot Noir een lastig druifje. Heeft overal problemen mee. Schimmels, meeldauw, vogels vinden hem lekker en hij heeft een dunne schil, dus als het nat wordt, zet het rottings -of vergistingsproces al snel in. Om nog maar te zwijgen van zijn rijpingsproces. Je zult zeggen, waarom wordt er dan zo veel Pinot Noir gemaakt in de wereld, als het proces de wijnmaker zo veel kopzorgen oplevert? Als je dit proeft, weet je waarom. Omdat, als je alles onder controle hebt weten te houden, Pinot Noir één van de meest elegante, verfijnde wijnen oplevert die er bestaan. Wijlen Gert Crum, groot Bourgognekenner, classificeerde Pinot Noir ooit als een ranke koorddanser(es).
Nu heeft Pinot Noir wel een gematigder klimaat nodig, het liefst koel, maar deze komt uit Zuid-Afrika en daar is het allesbehalve koel zul je je afvragen. Toch zijn er een aantal streken, waar ‘ie het uitstekend doet en waar ook Chardonnay goede resultaten geeft. Elgin is zo’n klein gebied, maar ook hier in de Hemel-en-Aarde Vallei zorgen het koele klimaat en de bodem van verweerde schalie voor een perfecte match. De eerste jaargang van deze wijn werd gemaakt in 2017 van druiven van bestaande wijngaarden in de Upper Hemel-en-Aarde Vallei. In 2019 kocht Boekenhoutskloof een paar kleine percelen in dit gebied, op 4 kilometer afstand van de oceaan, met een noordwestelijke ligging. Bij het maken van de wijn heeft wijnmaker Gottfried Mocke een bijzondere assistent in Callie Louw. Hij maakt de befaamde Zuid-Afrikaanse top-Syrah op het domein van Porseleinberg en is bereid om zich zo af en toe eens met deze wijn te bemoeien. Kan alleen maar goed gaan zou je zeggen. Voor deze wijn verloopt de vergisting spontaan op roestvrijstaal, gevolgd door een rijping van 12 maanden in Franse barriques.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Terugkoelen weer deze, want we zitten nog aan het begin van de herfst, dus kunnen nog best wat frisser rood gebruiken. Komende maand gaan we opbouwen naar steviger werk. 14 graden in grote glazen en dan kun je wat mij betreft genieten van een verleidelijke geur. Alsof je door een warm dennenbos loopt, bijna esoterisch. Licht gerookt, beetje rookvlees zelfs. Een vlezige geur, kan dat? In smaak prachtig zuiver sap, veel extractie en een zijdezachte structuur. Fijne zuren houden het rijpe pruimen -en kersenfruit bij de les. Een subtiele houttoon geeft wat gezouten karamel. Nu nog jong, maar dit is nu al zó lekker. Wegleggen kan ook makkelijk nog een paar jaar en dan zal er meer aardse complexiteit ontwikkelen. Maak je een klassieke Boeuf Bourgignon? Goddelijk deze wijn. Ander voorbeeld is verfijndere kost, zoals een rosé gebraden eendenborst op een crème van gepofte kastanjes. Zelf vind ik dit echt een wijn die je zo kunt drinken. Zonder iets erbij. Die zware jongens drink ik ook, maar daar wil ik al snel iets bij eten, al is het maar een plakje ham of een handje amandelen. Dit kan ik heel de avond drinken, gewoon zo.