Over de wijn
Rüdesheim am Rhein – Hart van de Rheingau
In het pittoreske stadje Rüdesheim am Rhein, gelegen in de befaamde Rheingau-regio, worden enkele van de meest karaktervolle Rieslings van Duitsland geproduceerd. De steile wijngaarden langs de oevers van de Rijn, met hun unieke microklimaat en bodemsamenstelling, bieden ideale omstandigheden voor deze nobele druif.
Weingut Carl Ehrhard
Carl Ehrhard en zijn familie beheren hier met passie en toewijding 22 hectare aan wijngaarden, beplant met Riesling en Spätburgunder, verspreid over zes hoog aangeschreven locaties rond Rüdesheim. Het landgoed, opgericht in 1815 door de familie Ehrhard, wordt sinds 1998 geleid door Carl en zijn charmante vrouw Petra.
In de eerste 10 tot 15 jaar zetten ze de intensieve wijnbouwmethoden van hun voorgangers voort. Echter, zoals Carl zelf treffend verwoordt: “We verdienden veel geld, want we maakten veel flessen, maar we waren helemaal niet blij met het eindresultaat en dus eigenlijk ongelukkig met wat we deden.”
Rond 2012 besloten ze het roer om te gooien en volledig biodynamisch te gaan werken. Dit resulteerde in een lagere opbrengst, maar wijnen met een uitgesproken persoonlijkheid, die het unieke karakter van hun wijngaarden weerspiegelen. Deze aanpak bracht succes: Weingut Carl Ehrhard is de enige Duitse wijnmakerij die zowel door wijnrecensent Eichelmann als door wijnmagazine Vinum werd onderscheiden als “Aufsteiger des Jahres”.
Momenteel behoort Carl Ehrhard tot de top van de Rheingau, met 4,5 van de 5 sterren, een prestatie die slechts door één andere producent wordt overtroffen met een volle 5-sterrenbeoordeling. Duitse wijn-elite dus!
Wijngaarden en duurzame aanpak
De zes wijngaarden in hun bezit – Berg Rottland, Berg Roseneck, Bischofsberg, Kirchenpfad, Klosterberg en Klosterlay – liggen aan de steile oevers van de Rijn en worden onderhouden zonder het gebruik van kunstmest of herbiciden. In de wijnmakerij omarmen de Ehrhards traditionele methoden en behouden ze de fruitzuiverheid door minimale tussenkomst.
Het leuke, eigenwijze aan Carl is ook dat hij de oude namen van de kleinere wijngaarden op de flessen zet. Dit is dus Berg Roseneck, maar de druiven voor deze wijn komen uit het specifieke perceel: Urstück Rammstein. Voor het gemak der consument is deze vermelding van de losse percelen losgelaten, maar Carl vindt dat onzin. En als je in zijn kelders de rieslings van die percelen naast elkaar proeft, zitten daar wel degelijk grote verschillen in.
Vinificatie en rijping
Twee aspecten vallen vooral op in de kelders bij Carl. Voor zijn witte Riesling-wijnen gebruikt hij oude Duitse houten vaten voor de opvoeding. Dit is ongebruikelijk voor Riesling, aangezien deze aromatische en delicate druif vaak reductief wordt opgevoed in roestvrijstalen tanks, om het primaire fruitkarakter te behouden.
Carl kiest echter voor hout, zodat er wat zuurstof bij de wijn kan komen, wat de micro-oxidatie bevordert. Hierdoor krijgen de wijnen een extra laag complexiteit en wordt de structuur zachter, met afgeronde zuren en een minder strak mondgevoel.
De Berg Roseneck Riesling Trocken 2019 is dus afkomstig van het historische “Ramstein”-perceel binnen de Berg Roseneck-wijngaard. De druiven worden met de hand geoogst en ondergaan een spontane fermentatie met natuurlijke gisten in houten vaten. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden op de fijne lie in deze oude houten vaten, wat bijdraagt aan de complexiteit en textuur.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Ik ben zelf een enorme riesling-lover en de stijl van Carl heeft me altijd aangesproken. Zijn wijnen zijn niet zwaar, maar wel ongelofelijk geconcentreerd. Beendroog, maar toch met veel vulling. Appel en mandarijn, wat gember, bergamot en zelfs een randje ananas. Ook zeker een randje petrol, alsof je je auto staat vol te tanken bij de pomp dus. Niet direct een aansprekende geur, wel heel typisch voor Riesling die wat jaartjes op de teller heeft. Iets rokerigs heeft de wijn ook nog. Vrij complex, zou je zeggen!
Strakke zuren, maar perfect in check gehouden door het rijkere, ronde mondgevoel van de houtopvoeding.
Ik vind dit een wijn om zo te drinken, want je ontdekt bij iedere slok iets nieuws. Ruime Bourgogneglazen (advies van Carl zelf!) of zelfs even in de karaf. Hij heeft dezelfde aanpak nodig als goede Bourgogne. Niet te koud schenken! 12 tot 14 graden is perfect.
Wat eet je erbij?
Ga je toch de keuken in, dan kun je kiezen voor Thaise gerechten met veel umami en groene kruiden. Sushi ook prima, maar een hele fijne vind ik zelf: coquilles met avocado, grapefruitdressing en een zoet-aardappel-krokantje.
Verder ook top bij kip of kalkoen met lichtere sauzen, of een niet al te pittige curry.
Je kunt er alle kanten mee op, maar ik drink hem graag zo, als maaltijd op zich.
Proost!