Carl Ehrhard Herr Ehrhard Riesling Trocken

Over de wijn

Ik ken Carl al jaren en het is een prachtige man. Als je hem naar zijn wijnen vraagt, stopt hij niet met vertellen, zo gepassioneerd is hij. Ik ben een aantal keer bij hem langs geweest in Rüdesheim am Rein en het is een mooi verhaal. Carl Ehrhard en zijn familie verzorgen 22 hectare Riesling en Spätburgunder verspreid over zes hoog aangeschreven wijngaarden rond de stad Rüdesheim. Het landgoed is in 1815 gesticht door de familie Ehrhard en wordt sinds 1998 gerund door Carl en zijn charmante vrouw Petra. De eerste 10 tot 15 jaar borduurden ze voort op de intensieve manier van wijn maken, waar hun voorgangers ook gebruik van hadden gemaakt. Maar zoals Carl zelf zo mooi zegt: ‘We verdienden veel geld, want we maakten veel flessen, maar we waren helemaal niet blij met het eindresultaat en dus eigenlijk ongelukkig met wat we deden.’ Rond 2012 hebben ze een rigoureuze koerswijziging doorgevoerd en werken ze geheel biodynamisch. Veel minder opbrengst, maar wèl wijnen met persoonlijkheid, die het unieke karakter van hun wijngaarden tot uitdrukking brengen. En met succes. Carl Ehrhard is de enige Duitse wijnmakerij die door wijn recensent Eichelmann als ook door wijnmagazine Vinum werd onderscheiden als de “Aufsteiger des Jahres”. Hij is op dit moment zelfs één van de vijf producenten binnen de Rheingau met 4,5 van de 5 sterren er is er maar eentje met 5 van de 5. Duitse wijn-elite dus!

De zes wijngaarden in hun bezit – Berg Rottland, Berg Roseneck, Bischofsberg, Kirchenpfad, Klosterberg en Klosterlay liggen aan de steile oevers van de Rijn en worden onderhouden zonder het gebruik van kunstmest of herbiciden. In de wijnmakerij omarmen de Ehrhards traditionele methoden en behouden ze de fruitzuiverheid door minimale tussenkomst. Er zijn twee zaken die vooral opvallen in de kelders bij Carl. Hij gebruikt voor zijn witte Riesling wijnen heel oud Duits hout om de wijnen in op te voeden. Dit is heel ongebruikelijk voor Riesling, aangezien dat een hele aromatische, maar delicate druif is, zodat de meesten er voor kiezen om hem reductief op te voeden. Dat wil zeggen in roestvrij staal, zonder dat er zuurstof bijkomt, zodat het primair fruitige van de Riesling in tact blijft. Hij gebruikt hout zodat er wat zuurstof bij de wijn kan komen, zodat die gaat leven en de micro-oxidatie op gang komt. Hierdoor krijgen de wijnen een extra laag complexiteit mee en qua structuur zorgt dit voor meer afronding van de zuren, zodat het mondgevoel minder strak is. Herr Ehrhard is een wijn van 40 jaar oude stokken. De druiven worden spontaan vergist met 6% hele druiven erbij, wat zorgt voor meer structuur en aroma. De wijn rijpt vervolgens 14 maanden op zijn fijne lies in een houten vat en wordt ongefilterd gebotteld.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Dit is dus eigenlijk een ‘natuurwijn’. Nou houd ik zelf best van wijnen, die zo natuurlijk mogelijk zijn gemaakt, maar er zitten tussen de natuurwijnen toch vaak exemplaren die ik op z’n zachtst gezegd iets te ruig en boers vind. Alsof de wijnboer z’n onderbroek mee heeft laten vergisten. Dat vinden sommigen puristen blijkbaar lekker, maar ik waardeer een wijn toch hoger als ‘ie gewoon stabiel is en naar fruit geurt.

Ik word hier wild enthousiast van, al is is het niet alleen fruit wat je ruikt. Schenk ten eerste in een groot Bougogneglas. Dit zijn wijnen die jaren meekunnen, maar ook een beetje moeten ademen. De neus is heel intens en complex. Grapefruit, mandarijn, gember, boenwas en ook wat rokerige whiskey nuances. In smaak rijpe appel, weer grapefruit en hier krijgen we er ook een randje honing en wat mango bij, evenals wat lavas (maggiplant). De wijn is rokerig en krachtig, maar toch elegant. De hele hoge zuurgraad wordt in balans gebracht door de rijping op het houten vat, wat de wijn, ondanks de zuren, toch een lichte romigheid meegeeft. Dit is een wijn waar je geen 5 glazen van achterover tikt, maar met aandacht drinkt. Dat kan zo, als maaltijd op zich. Zet hem ook eens naast een romige risotto met paddenstoelen en parmezaan, Of zorg voor een mooi fris-aards voorgerecht met voldoende zuren, zoals gegrilde asperges met citrus dressing en wat uitgebakken chorizo.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol