Celler Masroig ‘Masroig’

Over de wijn

Masroig is een bedrijf, dat al meer dan 100 jaar bestaat. Vanaf 1917 om precies te zijn. Ze focussen zich vooral op de Cariñena druif, die het hier uitstekend doet. Veel collega’s leggen de focus op Garnaxta Negra. Cariñena is synoniem voor Carignan (Frans) of Mazuelo (Rioja). Het zorgt in Rioja voor body en kleur. De druiven zijn zeer uitgesproken, met voldoende zuren, vaak bovengemiddelde tannine en veel smaak. Masroig doet het dus net even anders en dat valt te prijzen. Ze hebben de beschikking over fijn gelegen wijngaarden met een groot aandeel rode kleigrond. Dit zorgt voor structuur aan -en extra gewicht in de wijnen. De rode bodem weerkaatst op meerdere plaatsen de warmte van de zon terug naar de druivenstok, zodat de druiven prachtig gelijkmatig rijpen.

Montsant is een gebied, dat rond het prestigieuze Priorat ligt. Pas in 2001 verkregen zij de D.O. status, maar ze hadden daarvoor al een zekere prestige verworven in Falset, de subzone van de D.O. Tarragona. De wijngaarden zijn gesitueerd in een schitterend heuvellandschap, beplant met amandel-, olijf en dennenbomen. Montsant omarmt als een soort hoefijzer Priorat, maar de wijnen hebben een duidelijk eigen karakter. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak geadviseerd worden door lokaal getrainde jonge oenologen. Priorat is samen met Rioja de enige DO in Spanje die de hoogste classificatie, de DOCa ( Denominación de Origen Calificada) mag voeren. In de DO Montsant gebruiken ze eigenlijk dezelfde druivenrassen, maar de prijzen zijn een stuk vriendelijker.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Een wijn van 100% Cariñena. Komt niet al te vaak voor. Deze wijn is gemaakt van speciaal geselecteerde plots uit hun beste wijngaarden, van hele oude stokken. Dat proef je, want dit is een krachtpatser! Ongekend hoge concentratie. Een compacte, krachtige wijn, die door 6 jaar rijping nu prachtig drinkbaar is. Kersen op sap, pruimtabak, gedroogde vijgen en leer. Fantastische zuren zorgen hier voor balans met het bombastische, rijpe fruit. Pak een hoog en ruim Bordeauxglas en schenk tussen de 16 en 18 graden, dus zeker niet te koud. Hij verliest te veel complexiteit als je hem te lang in de koelkast zet. Deze geweldenaar past vooral bij krachtige sauzen. Steak au poivre bijvoorbeeld, of gewoon een dikke ribeye van de grill. Maar vooral bij sauzen met een hoog smaakgehalte, zoals een rode wijnjus gemaakt van een goede demi glacé, is deze wijn een match. En tsja, ik blijf het zeggen, Spaans rood met houtopvoeding houdt gewoon van lamsvlees.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol