Over de wijn
Masroig komt je misschien nog bekend voor en dat kan kloppen. Het is een prachtig bedrijf, dat al meer dan 100 jaar bestaat. Vanaf 1917 om precies te zijn. Ze focussen zich vooral op de Cariñena druif, die het hier uitstekend doet. Veel collega’s leggen de focus op Garnaxta Negra. Cariñena is synoniem voor Carignan (Frans) of Mazuelo (Rioja). Het zorgt in Rioja voor body en kleur. De druiven zijn zeer uitgesproken, met voldoende zuren, vaak bovengemiddelde tannine en veel smaak. Masroig doet het dus net even anders en dat valt te prijzen. Ze hebben de beschikking over fijn gelegen wijngaarden met een groot aandeel rode kleigrond. Dit zorgt voor structuur aan -en extra gewicht in de wijnen. De rode bodem weerkaatst op meerdere plaatsen de warmte van de zon terug naar de druivenstok, zodat de druiven prachtig gelijkmatig rijpen.
Montsant is een gebied, dat rond het prestigieuze Priorat ligt. Pas in 2001 verkregen zij de D.O. status, maar ze hadden daarvoor al een zekere prestige verworven in Falset, de subzone van de D.O. Tarragona. De wijngaarden zijn gesitueerd in een schitterend heuvellandschap, beplant met amandel-, olijf en dennenbomen. Montsant omarmt als een soort hoefijzer Priorat, maar de wijnen hebben een duidelijk eigen karakter. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak geadviseerd worden door lokaal getrainde jonge oenologen. Priorat is samen met Rioja de enige DO in Spanje die de hoogste classificatie, de DOCa ( Denominación de Origen Calificada) mag voeren. In de DO Montsant gebruiken ze eigenlijk dezelfde druivenrassen, maar de prijzen zijn een stuk vriendelijker.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Die Solà Fred is best een charmeur, maar stiekem toch wel met een stevige structuur. Rode wijn zonder houtopvoeding. Deze heeft in betonnen eieren gerijpt, waardoor het primaire fruit heel goed bewaard is gebleven. Om heel kort samen te vatten: een hele donker fruitige wijn met veel bramenjam, cassis, diepe, donkere, aardse aroma’s en een flinke draai van de pepermolen. Vlezige structuur, goede zuren en een hap tannine voor wat extra karakter. Hoog, ruimer Bordeauxglas, de wijn op 16 graden, dan ben je al een eind. Ik vind dit een typische herfstwijn. Wat meer guur en robuust, maar toch nog soepel en sappig. Heerlijke wijn voor bij een gegrild stukje varkensvlees met een randje vet. De zuren brengen het vettige mondgevoel in balans en het vet zorgt ervoor dat de tannine in de wijn ronder en zachter wordt.