Champagne A. Robert Ancrages Blanc de Blancs
Over de wijn

Nederlanders en mousserende wijn, het blijft een lastige combinatie. We hebben hier nou eenmaal geen uitgebreide lunchcultuur waarin we rustig anderhalf uur zitten, met elkaar praten en een mooi glas wijn drinken. Nee, hier rennen we liever met een bak kibbeling en een Spa Rood al bellend terug naar kantoor. Gelukkig komt er in december traditiegetrouw wat verandering in. Rond Kerst, maar zeker richting Oud en Nieuw, krijgen we ineens behoefte aan wijn met bubbeltjes. Waarschijnlijk komt dat door de oliebollenkramen die om de honderd meter uit de grond schieten.

Nu is dat een bijzonder slechte combinatie: mousserende wijn en een oliebol. Laat ik specifieker zijn: de gemiddelde Nederlander drinkt zijn Champagne, Crémant of MCC graag droog (brut), maar gooit met hetzelfde gemak een halve bus poedersuiker over zijn of haar oliebol. En daar zit het probleem, vooral voor de wijn. Een brut of extra brut bevat te weinig suikers, waardoor er bijzonder weinig overblijft van de wijn, waar je toch meer aan hebt uitgegeven dan aan je gemiddelde fles van het afgelopen jaar. Wil je mousserende wijn drinken bij onze december-patisserie, kies dan voor een bubbel met demi-sec op het label.

Dit jaar wil ik je graag een paar waanzinnige mousserende wijnen laten proeven. We beginnen heel klassiek, gaan daarna verrassend en complex, en eindigen in Trentino, Noord-Italië, met een fijne, toegankelijke rosébubbel.

Laten we beginnen met Champagne, want dat kon natuurlijk niet uitblijven. Arnoud Robert maakt zes verschillende Champagnes, waarvan deze Ancrages Blanc de Blancs de enige 100% Chardonnay is. Champagne die volledig gemaakt is van witte druiven noemen we een “Blanc de Blancs”. Deze wijnen zijn vaak verfijnder, fruitiger en lichter van body dan een Blanc de Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven).

Liefhebbers weten dat Ruinart het oudste bekende Champagnehuis is. Maar A. Robert werd al in 1722 opgericht door Robert le Jeune, nog vóór de officiële oprichting van Ruinart in 1729. De wijngaarden van A. Robert behoren tot de oudste in de hele Champagne! Naast zijn wijnkelders in Fossoy heeft Robert ook kelders in de Côte des Blancs, en hij bewerkt maar liefst 68 verschillende percelen. Veel van deze wijngaarden zijn Premier Cru-geklasseerd, waaronder in Vertus. Robert werkt volgens zowel HVE3 (Haute Valeurs Environnementales – min of meer biologisch) als Viticulture Durable en Champagne, wat duurzame wijnbouw garandeert.

Mousserende wijn is vaak “non vintage” of “sans année”. Dit betekent dat er wel een basis-oogstjaar is, maar dat 20 tot 40% reservewijn uit oudere jaren wordt toegevoegd. Dit creëert een constante smaakstijl die dient als visitekaartje van het Champagnehuis, zodat de consument weet wat hij kan verwachten als hij een fles Pommery of Taittinger opent.

De Ancrages Blanc de Blancs bevat 20% vins de réserve van twee eerdere jaren en is gemaakt van 100% Chardonnay, onder andere afkomstig uit de Premier Cru-wijngaarden van Vertus (Côte des Blancs). De druiven worden met de hand geoogst, vergist in roestvrijstalen tanks en grote houten vaten van 3500 liter. De stille basiswijnen ondergaan een malolactische gisting, wat zachtere zuren geeft, en rijpen daarna nog 36 maanden op de lies (dode gistcellen).

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

 

Champagne, en ook andere mousserende wijnen, zijn uitermate geschikt om bij te eten. De mousse maakt je smaakpalet weer lekker schoon, waardoor je het bijvoorbeeld uitstekend kunt schenken bij vettere sauzen of bereidingen. Maar ook bij kazen kan een krachtige mousserende wijn voor een verrassing zorgen. Niet bij de allersterkste blauwschimmelkazen uiteraard, maar van geitenkaas tot bepaalde roodflora kun je zomaar leuke combinaties maken.

Deze wijn heeft alles wat je van een goede Champagne mag verwachten. Vol en rijk, met heerlijke geuren van toast en brioche – klassiek op z’n best. Door de mooie zuren blijft de wijn opwekkend, maar in de lange afdronk proef je een romige zachtheid met tonen van gebrande boter en hazelnoot.

En kom nou niet met je flûtes aan. Daarin kan deze complexe wijn niet ademen, en beleef je maar 20% van wat hij allemaal te bieden heeft. Gebruik een mooi tulpvormig wit wijnglas, laat de wijn even ademen, en je zult merken hoeveel meer er te ontdekken valt.

Wat betreft gerechten: deze Champagne kan dus bij ontzettend veel, dus beperk hem nu eens niet tot enkel aperitief wijn. Overigens is een mooi stukje witvis met hollandaise en asperges is een absolute aanrader.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol