Over de wijn
Coteaux-d’Ensérune is een wijngebied in de regio Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk, nabij de stad Béziers. Het ligt in de buurt van de Middellandse Zeekust, ten westen van Montpellier. De wijngaarden van Coteaux-d’Ensérune bevinden zich in een heuvelachtig landschap, dicht bij de historische plaats Ensérune. Hierdoor ligt het gebied strategisch tussen de zee en de bergen, wat zorgt voor verkoelende invloeden die bijdragen aan de kwaliteit van de wijnbouw in dit gebied.
Domaine Chapelle de Novilis staat bekend om zijn ambachtelijke benadering van wijnmaken. Het is een klein familiebedrijf dat wordt geleid door Nathalie Jeannot. In 2011 besloot Nathalie haar passie voor wijn om te zetten in een professioneel avontuur. Samen met haar familie heeft ze het landgoed van haar schoonfamilie nieuw leven ingeblazen, een wijngaard die al generaties in de familie was. Met een sterke focus op biologische landbouw en duurzaamheid maakt de familie wijnen die zowel het milieu respecteren als hoge kwaliteit bieden. De wijngaarden van Chapelle de Novilis liggen op een terrein met kalk- en kleibodems, wat bijdraagt aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen. Het mediterrane klimaat, met zijn warme dagen en koele nachten, zorgt voor een langzame, gelijkmatige rijping van de druiven, wat resulteert in intense smaken en een verfijnde structuur.
We gaan wat ouder drinken deze maand, want het is ook leuk om eens een wijn met wat tertiaire aroma’s te proeven. Tertiair? Dat wil zeggen dat de wijn, naast fruit (primair) en eventueel wat vergistingsaroma’s (secundair), nu ook wat ruikt naar oude wijnkelders, gedroogde bladeren en paddenstoelen. Dat kan erg uit de hand lopen, maar hier zit nog voldoende structuur en fruit in om tegenwicht te bieden. Je krijgt dus een hele complexe wijn, met meerdere lagen. Niet te veel lucht geven, want hij kan zomaar wat teruglopen bij te veel zuurstof.
De 2016 wordt in het zuiden van Frankrijk als een bovengemiddeld goed jaar gezien, maar zeker hier in de subregio deden de Merlot, Cabernet Sauvignon en Carignan het uitstekend. Wat maakt het dan een goed jaar? Vooral de balans tussen de rijpheid van de druiven, met behoud van structuur en zuren. Veel concentratie dus. Hier moet bij gegeten worden!
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Voor een oude bok heeft de wijn nog voldoende structuur en zelfs wat drogende tannine. Vinden we niet erg, maar wel even wat knabbelen erbij. Zuiver (over) rijp fruit, gedroogde cranberry, vijgen en gedroogde pruim. Rokerige ondertoon, pepertje en wat zoethout. Niet de makkelijkste wijn voor mensen die gewend zijn alleen maar jonge, primair fruitige wijnen te drinken. Dus kies je partner in crime zorgvuldig. Lammetje doet het goed, linzenstoofpot gek genoeg ook. Wil je geen uren de keuken in, dan kan dit ook gewoon bij een bord met lekkere hammetjes en harde kazen. Stukje rood vlees ligt voor de hand, maar is dus ook gewoon echt lekker erbij. Schenken in smalle, niet al te grote glazen, op 16 graden om de wijn in zijn volledige complexiteit te kunnen ervaren.
Helaas zijn dit de allerlaatste flessen 2016. Maar inmiddels is deze winery helemaal gestopt en kun je hier geen nieuwe wijn meer kopen. Echt de allerlaatste flessen dus.
Hieronder een recept voor een zacht kruidige linzenstoof met zoete aardappel, perfect voor het gure weer en dus heel lekker bij de Néus!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 witte ui
- 3 tenen knoflook
- 1 duimgroot stuk verse gember
- 5 kaffir lime leaf’s (toko)
- 2 grote zoete aardappels
- 1 blik kokosmelk
- 1 venkelknol
- 300 gram ongekookte rode linzen
- 1 groentenbouillonblokje (liefst biologisch)
- 350 ml kokend water
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1,5 theelepel garam masala
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 1 theelepel zwart mosterdzaad
- 1/2 theelepel cayennepeper
- Naar smaak: sojasaus en/of vissaus
Voor erbij:
- Magere Griekse yoghurt
- Verse koriander of munt
- Afbak-naanbrood
Bereiding
- Pel en snipper de ui.
- Pers de knoflook of hak deze fijn.
- Schil en rasp de gember.
- Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes van 2-3 cm.
- Snijd de venkelknol in dunne reepjes.
- Verhit een grote pan met een beetje olie op middelhoog vuur.
- Voeg de gesnipperde ui, knoflook en gember toe aan de pan. Bak deze 2-3 minuten tot ze zacht en geurig zijn.
- Voeg het zwarte mosterdzaad toe en laat het kort roosteren tot het begint te poppen.
- Voeg vervolgens het komijnpoeder, gemalen korianderzaad en garam masala toe. Roer kort door om de aroma’s vrij te laten komen.
- Voeg de blokjes zoete aardappel en gesneden venkel toe. Meng alles goed en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg 350 ml kokend water toe. Roer goed door
- Zet het vuur laag en laat de stoof ongeveer 25-30 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door zodat de linzen niet aan de bodem blijven plakken. Controleer of de zoete aardappel zacht is en de linzen gaar zijn.
- Verwijder de kaffir lime leaf’s.
- Proef de stoof en voeg naar smaak wat sojasaus en vissaus toe. Als je dat niet lekker vindt, kun je uiteraard ook zout gebruiken.
- Schep de linzenstoof in diepe borden of kommen.
- Voeg een lepel magere Griekse yoghurt toe en garneer met verse koriander of munt.
- Lekker met afgebakken naanbrood