Chapelle de Novilis Néus

Over de wijn

Coteaux-d’Ensérune is een wijngebied in de regio Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk, nabij de stad Béziers. Het ligt in de buurt van de Middellandse Zeekust, ten westen van Montpellier. De wijngaarden van Coteaux-d’Ensérune bevinden zich in een heuvelachtig landschap, dicht bij de historische plaats Ensérune. Hierdoor ligt het gebied strategisch tussen de zee en de bergen, wat zorgt voor verkoelende invloeden die bijdragen aan de kwaliteit van de wijnbouw in dit gebied.

Domaine Chapelle de Novilis staat bekend om zijn ambachtelijke benadering van wijnmaken. Het is een klein familiebedrijf dat wordt geleid door Nathalie Jeannot. In 2011 besloot Nathalie haar passie voor wijn om te zetten in een professioneel avontuur. Samen met haar familie heeft ze het landgoed van haar schoonfamilie nieuw leven ingeblazen, een wijngaard die al generaties in de familie was. Met een sterke focus op biologische landbouw en duurzaamheid maakt de familie wijnen die zowel het milieu respecteren als hoge kwaliteit bieden. De wijngaarden van Chapelle de Novilis liggen op een terrein met kalk- en kleibodems, wat bijdraagt aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen. Het mediterrane klimaat, met zijn warme dagen en koele nachten, zorgt voor een langzame, gelijkmatige rijping van de druiven, wat resulteert in intense smaken en een verfijnde structuur.

We gaan wat ouder drinken deze maand, want het is ook leuk om eens een wijn met wat tertiaire aroma’s te proeven. Tertiair? Dat wil zeggen dat de wijn, naast fruit (primair) en eventueel wat vergistingsaroma’s (secundair), nu ook wat ruikt naar oude wijnkelders, gedroogde bladeren en paddenstoelen. Dat kan erg uit de hand lopen, maar hier zit nog voldoende structuur en fruit in om tegenwicht te bieden. Je krijgt dus een hele complexe wijn, met meerdere lagen. Niet te veel lucht geven, want hij kan zomaar wat teruglopen bij te veel zuurstof.

De 2016 wordt in het zuiden van Frankrijk als een bovengemiddeld goed jaar gezien, maar zeker hier in de subregio deden de Merlot, Cabernet Sauvignon en Carignan het uitstekend. Wat maakt het dan een goed jaar? Vooral de balans tussen de rijpheid van de druiven, met behoud van structuur en zuren. Veel concentratie dus. Hier moet bij gegeten worden!

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Voor een oude bok heeft de wijn nog voldoende structuur en zelfs wat drogende tannines. Vinden we niet erg, maar wel even wat knabbelen erbij. Fijn (over)rijp fruit, gedroogde cranberry, vijgen en gedroogde pruim. Rokerige ondertoon, pepertje en wat zoethout. Niet de makkelijkste wijn voor mensen die gewend zijn alleen maar jonge, primair fruitige wijnen te drinken. Dus kies je partner in crime zorgvuldig. Lammetje doet het goed, linzenstoofpot gek genoeg ook. Wil je geen uren de keuken in, dan kan dit ook gewoon bij een bord met lekkere hammetjes en harde kazen. Stukje rood vlees ligt voor de hand, maar is ook gewoon lekker erbij. Schenken in smalle, niet al te grote glazen, op 16 graden om de wijn in zijn volledige complexiteit te kunnen ervaren.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol