De Ongeziene Held van Bordeaux
Je ziet het wel vaker: een internationaal geroemde wijnregio met een wat stillere buur. Nu is Bordeaux natuurlijk het summum voor de gemiddelde wijnsnob – en in de betere gevallen ook niet voor niets. Bordeaux produceert een aantal van ’s werelds meest prestigieuze en briljante wijnen. Maar als je een wat slankere portemonnee hebt, waar vind je dan diezelfde stijl? In dit geval ligt er, in de schaduw van Bordeaux, een allercharmantst wijngebied. De Bergerac ligt wat verder landinwaarts, rond de rivier de Dordogne, en heeft weinig last van sterallures. De regio kent een rijke wijntraditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. En men verbouwt hier grotendeels dezelfde druiven als in Bordeaux – en verkoopt ze voor aanzienlijk minder geld.
Funky wijnmaker, zuivere stijl
In het hart van Bergerac vinden we Château Barouillet, geleid door de achtste generatie wijnmaker Vincent Alexis. Sinds hij in 2010 bij het familiebedrijf kwam, heeft Vincent een duidelijke koers ingezet: van conventioneel naar biologisch, en uiteindelijk naar biodynamisch en natuurwijn. Voor Vincent draait alles om authenticiteit, terroir en het herontdekken van vergeten druivenrassen. Hij staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac, waar men toch een beetje moet afrekenen met het idee van bulkwijngebied. Vandaar ook de kreet “French Wine is not Dead” op de etiketten. In de Revue du Vin de France kreeg hij vorig jaar dan ook een Coup de Coeur.
Blend boven monocépage
Waar veel wijnmakers kiezen voor één druivensoort, omarmt Vincent de kracht van de blend. Deze Bergerac Blanc Sec 2022 is een harmonieuze mix van 30% Sauvignon Blanc, 30% Sauvignon Gris, 20% Chenin Blanc en 20% Sémillon. Elk ras draagt bij aan het geheel: de Sauvignon Blanc voor de aromatische frisheid, de Sauvignon Gris voor textuur, de Chenin voor levendige zuren en de Sémillon voor diepgang en sappigheid.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
In het glas een heldere, lichtgele kleur. De neus opent met tonen van Festini-perenijsjes, die een dansje doen met appelcider. Verder buxus en grapefruit, gevolgd door subtiele hints van groene kruidigheid en een vleugje bloemenhoning. In de mond is de wijn levendig en fris, met een mooie balans tussen zoet-fruitige aroma’s en een goede zuurgraad. De afdronk is sappig, schoon en verfrissend, waardoor je meteen zin krijgt in een tweede slok.
Wat eten we erbij?
Deze wijn is een veelzijdige tafelgenoot. Zowel fris als rijp, maar ook kruidig en rond. Denk aan gegrilde zeevruchten, salades met geitenkaas of een lichte pasta met citroen en kruiden. Ook heerlijk bij gerookte vis of een frisse ceviche. Schenken rond de 10-12 graden, maar niet te warm. De wijn is al geurig en geeft veel, dus heeft geen al te grote bokalen nodig. Hoog en smal zorgt voor concentratie van de aanwezige aroma’s.