Over de wijn
Binnen de selectie van juli kom je twee wijnen van dezelfde producent tegen. Zal niet vaak voorkomen bij Druivenpost, maar ik ben fan vanaf het moment dat ik hun wijnen proefde. En ze passen nu perfect in het seizoen! Hun stijl is karaktervol en uitgesproken. Altijd in balans en met goede frisheid. Een bijzonder Château, want ze maken niet alleen Beaujolais, maar ook Zuidelijke Bourgogne. Op de grens van Bourgogne en Beaujolais, op het kruispunt van de Mâconnais en Beaujolais tussen de dorpen Leynes en Chaintré ligt Château de Lavernette. Het landgoed viel sinds 1596 onder het gezag van de monniken van de abdij van Tournus. Tegenwoordig behoort het Chateau aan de familie de Boissieu toe, afstammelingen van de familie Lavernette.
Dit is de Granit, een wijn van Gamay. Blauwe druiven dus. Wit met een blosje, noemen we hier Blanc de Noir. Fijne wijn, geef hem even in het glas, dan wordt de mousse zacht en bijna romig.
Wanneer is ‘ie het lekkerst?
Krachtige droge mousserende wijn. Brut Nature betekent geen dossage, dus geen toegevoegd suiker.
Prachtig spel van zuren en rijpingsaroma’s. Brioche en toast, maar vooral amandelspijs uit de bakkerij. Wat verlegen aardbei, rozenbottel en perzik en bloemenhoning , ondersteunt door verfijnde zuren. Champagne-niveau!
Schenken uit een slanker, hoger witte wijnglas, liefst tussen de 11 en 14 graden. Mousserende wijnen worden vaak afgedaan als aperitief-wijn. Niet dat daar iets mis mee is, maar je kunt er zo veel meer mee. Dit is briljant bij een perfecte halve kreeft met roomboter van de BBQ, maar ook coquilles, stevige witvis, gevogelte met tijm en citroen. Asperges met hollandaise, is uit het seizoen, maar zou heel mooi zijn. Het koolzuur in de wijn zorgt voor een schoon mondgevoel. Probeer het eens!