Clos Galena Crossos Priorat
Over de wijn

Als klap op de vuurpijl: een powerwijn om echt mee uit te pakken, uit het hart van het woeste Priorat.

Priorat – in het Spaans Priorato – is vernoemd naar een priorij (klooster) die hier vroeger heeft gestaan. Het wijngebied is onherbergzaam, met een stikstofarme, harde en stenige bodem vol mineralen (micaschist). Dit is de beroemde Llicorella-bodem. Deze donkere, glinsterende leisteen speelt een cruciale rol in de kwaliteit van de wijnen. Llicorella bestaat uit een mix van vulkanische gesteenten, klei en leisteen, die overdag warmte vasthoudt en deze ‘s nachts teruggeeft aan de wijnstokken. Dit dwingt de wortels diep te graven, wat resulteert in druiven met een unieke mineraliteit. De wijnstokken in Priorat zijn vaak oud en laag opbrengend, wat druiven van een uitzonderlijke concentratie en kwaliteit oplevert.

Toch is er in Priorat, ondanks al die prachtige natuurlijke omstandigheden, ook een overvloed aan wijnen die worden gemaakt in een overdreven robuuste stijl. Dik, zwaar en “over the top”, met vooral veel te veel nieuw eikenhout. Dan merk je natuurlijk niks meer van die verfijnde Llicorella-bodem.

Bij de wijnen van Clos Galena is dat gelukkig anders. Dit is een kleinere producent die biologisch werkt. Hun wijnen hebben een mooie elegantie, met fijne zuren en uitgesproken minerale tonen. De naam Galena verwijst naar een zilverachtig mineraal dat vroeger in de mijnen van de regio werd gewonnen. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en apart gevinifieerd. Na een zachte persing vindt de fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks, gevolgd door een rijping van 12 maanden in Franse eikenhouten vaten.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Hier kan ik kort over zijn: dit is de “basiswijn” van Clos Galena, maar dit is al ongelooflijk goed. Een serieuze wijn, gedistingeerd zonder overdreven te zijn. Veel kracht, maar altijd in controle. Geen overdaad aan vanille of Werther’s Original, maar tonen van strak gelakt cederhout, en dik sap met concentratie en rijpheid. Je proeft dadels, kruidnagel en een vleugje pruimtabak. De structuur is fijn, met aanwezige tannine die nu al prachtig in balans is.

Schenk deze wijn een half uurtje voordat je begint even in de karaf voor nog meer plezier. Zoals verwacht, past hier een stevig stukje vlees bij. Denk aan hert, haas, rund of lam. Toch kan deze keurige Spanjaard ook prima samengaan met gemarineerde spareribs of pittige merguezworstjes.

Pak je Bordeaux-glazen, schenk hem op zo’n 16 graden, en genieten maar!

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol