Collection La Mano Wine Club Synonyme
Over de wijn

Wijn is ongelooflijk lekker, mits goed gemaakt. En heel interessant. Helaas is het ook vaak heel traditioneel, maar zo af en toe zijn er wijnmakers die conventies laten varen en iets unieks doen. Begrijp me niet verkeerd, het is voor de consument natuurlijk wel zo overzichtelijk dat wijngebieden afgebakend zijn en dat er bepaalde vinificatietechnieken worden gebruikt, of zelfs worden toegestaan. Ook druivenrassen zijn onlosmakelijk verbonden met bepaalde wijnregio’s, terwijl andere rassen niet zijn toegestaan. En soms heb je als wijnmaker een idee dat op voorhand toch wat ridicuul lijkt en waar je collega-wijnmakers je om uitlachen.

Bij Le Grand Verdus, een historisch landgoed gelegen in de Entre-Deux-Mers regio van Bordeaux, staat sinds 1810 de familie Le Grix de la Salle aan het roer. Momenteel leidt de vierde generatie het domein. Broers Antoine en vooral Thomas zijn heel wat avontuurlijker dan de generaties voor hen. Ze maken sinds een aantal jaren een biologische lijn wijnen, waaronder een Pet-Nat (mousserende natuurwijn) en een Orange-wine (witte wijn gemaakt zoals een rode wijn, dus met schilinweking, waardoor er tannine ontstaat). Deze wijn is de topcuvée van deze nieuwe wijnserie en het is een unieke samenwerking.

Thomas wilde eens verder kijken dan de grenzen van hun eigen wijngaarden en na avonden brainstormen kwamen hij en vrienden Benoît (Maison Lavau) en Frédéric (Vignobles Leydet) tot de conclusie dat ze samen graag een wijn wilden maken. Met druiven uit Entre-Deux-Mers en Pomerol, beiden in Bordeaux. En druiven uit Châteauneuf-du-Pape en Rasteau, dus beide uit de zuidelijke Rhône. Dat mag natuurlijk niet, dus hebben ze Vin de France op het etiket gezet, want dan is de enige voorwaarde dat de druiven uit Frankrijk moeten komen.

De mannen kenden elkaar van de La Mano Wine Club, een wijnkelder en winkel gevestigd aan de Avenue de Toulouse 37 in L’Union, nabij Toulouse, Frankrijk. De naam “La Mano” betekent “De Hand” in het Spaans en hier hebben de mannen goed naar gekeken voor hun etiket. Ze wilden de wijngrenzen overstijgen met deze wijn en iets maken dat meer was dan de som der delen. De wijn staat synoniem voor diversiteit en vakmanschap.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Er wordt in alle wijngaarden biologisch gewerkt en handmatig geoogst. De wijn heeft overduidelijk tijd doorgebracht in eikenhout, maar wat vooral opvalt, is de zuiverheid van het fruit. Het advies is om de wijn eerst lucht te geven. Hij heeft zes jaar in de fles gezeten, dus moet even bijkomen.

Na de adempauze vooral rijpe aroma’s van gebrande koffie, leer, zwarte peper en zwarte bessen- en bramenjam. Prachtige zuren, niet log en zwaar, maar heel mooi in balans. De tannine is nog aanwezig, maar fijn rijp en elegant. Dit is uiteraard een wijn voor bij wild of een groot stuk vlees van de BBQ, maar hij is veelzijdiger! Denk ook eens aan kruidige gerechten, zoals spicy lamsspiesjes of een Marokkaanse tajine.

Hieronder een recept dat, naast al dat rode-vleesgeweld, toch ook verrassend lekker is bij deze wijn.

Tajine met kip, nduja en olijven, met kruidige couscous

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 6 kippendijen (of 800 gram)
  • 150 gram verse nduja
  • 100 gram kalamata olijven (met pit, voor betere kwaliteit)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 bosje koriander (optioneel)
  • 100 gram gele sultana’s
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Schil van een halve citroen
  • 1/2 liter water
  • 300 gram couscous
  • 200 gram gedroogde zwarte pruimen
  • 1 buisje saffraan (meestal 0,05 gram)
  • olijfolie

Bereiding

Tajine

  1. Snijd de rode ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn.
  2. Verhit een scheut olijfolie in een tajine of zware pan.
  3. Voeg de kippendijen toe aan de pan en bak ze rondom goudbruin. Haal de kip vervolgens uit de pan en zet apart.
  4. Fruit daarna de ui en knoflook zachtjes aan totdat ze glazig zijn.
  5. Voeg de korianderzaad, cayennepeper en garam masala toe aan de pan. Bak de specerijen kort mee totdat ze beginnen te geuren.
  6. Nduja en tomaten: Voeg de nduja toe en laat deze smelten in de pan. Voeg daarna het blik gepelde tomaten toe en roer goed door.
  7. Voeg het water toe en doe de kippendijen terug in de pan. Laat het geheel met het deksel op de tajine ongeveer 30-40 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe door.
  8. Voeg de kalamata olijven (wel even ontpitten natuurlijk!) en de gele sultana’s toe aan de tajine in de laatste 10 minuten van de kooktijd.
  9. Breng op smaak met zout en peper en doen en de helft van de peterselie en koriander doorheen. De rest is voor in de couscous

Kruidige couscous

  1. Bereid de couscous volgens de verpakking, maar vervang het water door verse kippenbouillon voor extra smaak.
  2. Voeg ook de saffraan toe en laat de couscous het vocht opnemen
  3. Doe de rest van de peterselie en koriander, een goede scheut olijfolie, de zwarte pruimen (fijngesneden), citroenschil (geraspt) door de warme couscous.
  4. Breng op smaak met zout en peper.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol