Companhia de Vinhos Invencível Invincible Número Dois Branco

Douro – Port en… wit?

Douro ís Port. De streek die vanaf de stad Porto landinwaarts loopt, staat historisch natuurlijk bekend om versterkte wijnen die we in Nederland graag met een kaasplankje combineren. Maar er is – naast Port – al veel langer veel méér te ontdekken in deze ruige wijnstreek. Naast krachtige, droge rode wijnen met een uitgesproken aards en donker karakter, wordt er ook steeds meer wit van hoge kwaliteit geproduceerd.
Deze maand: één van mijn absolute persoonlijke favorieten onder de Portugese witte wijnen.

Rita & Marc

De samenwerking tussen de Portugese wijnmaakster Rita Marques en de Zuid-Afrikaanse wijnmaker Marc Kent (ja, die van Boekenhoutskloof) begon al jaren geleden en leidde tot diverse gezamenlijke projecten – in zowel Portugal als Zuid-Afrika.
Hun gedeelde liefde voor authentieke wijnen en oude wijngaarden groeide uit tot een steeds intensievere samenwerking, die in 2020 resulteerde in de oprichting van hun eigen wijndomein in Casais do Douro.
Maar al vóór dat moment werkten Rita en Marc samen aan de eerste jaargangen van hun Invencível-wijnen. Ik heb ze in dat jaar persoonlijk mogen ontmoeten, en de eerste jaargangen van dit nieuwe project kunnen proeven. Van zowel het wit als het rood was ik, toen al, bijzonder onder de indruk.

Witte Douro – ondergewaardeerde parel

Die Portugezen hebben – net als de Italianen – de beschikking over een heel elftal aan inheemse druivenrassen. Ze moeten allemaal wel met naam en rugnummer spelen, want buiten hun eigen regio kent bijna niemand ze.
Voor de gemiddelde consument misschien een onoverzichtelijk mijnenveld, maar voor Druivenpost? Een feestje!
En zeg nou zelf: Boal, Códega, Códega do Larinho, Gouveio, Donzelinho, Rabigato
Het klinkt toch heerlijk mediterraan en zonnig? Geen dertien-in-een-dozijn Pinot Grigio – nee, dit wil je drinken.

10 maanden houtopvoeding – elegantie met gelaagdheid

Van dezelfde druiven maken ze ook een Número Um, die volledig op roestvrij staal vergist en rijpt.
Deze Número Dois wordt óók in staal vergist om de frisheid te behouden, maar rijpt daarna zo’n 10 maanden op eikenhouten vaten. Geen nieuw hout – dus geen bak vanille of kokos. Gelukkig maar.

Wanneer is ‘ie het lekkerst?

Subtiel, elegant, met heel precies en ondersteunend houtgebruik. Prachtig gerookt, een zucht zilte zeewind. Ingelegde, zoute citroen, marsepein, geroosterde amandel.
Een licht romige textuur, maar de fijne 12,5% alcohol zorgt ervoor dat de wijn nergens log aanvoelt. De zuren zijn rijp maar prominent aanwezig, net als wat opvoedende bitters. Grapefruit, rijpe perzik, wat abrikoos, en weer die zoutige rokerigheid.
Mega spannend. Drink ‘m met mensen die wel van een wijnavontuur houden.
Niet te koud schenken. 10–12 graden, en in ruime glazen – dan komt zijn volledige potentieel tot wasdom.

Wat eten we erbij?

Kunnen we al BBQ’en? Misschien heel stiekem al een keer 20 graden-plus deze maand.
Denk aan gegrilde dorade met citroen en venkel. Maar een puur visje van de kolen met een frisse salade is sowieso een topcombinatie.
Liever de vega kant op? Pak dan iets met geitenkaas – bijvoorbeeld een salade van linzen, sinaasappel en jonge, romige geitenkaas.
Wil je het jezelf niet te moeilijk maken? Deze wijn doet het ook prachtig bij een tomatengerechtje.
Rauwe tomaat is meestal lastig voor witte wijn, maar deze kan het allemaal aan. Hieronder heb ik mijn favoriet voor je uitgeschreven.

Echt mega simpel, maar zò lekker!

Tomatensalade met Ansjovis, Parmezaan en Salsa Verde

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 200 g kleine trostomaten aan de steel

  • 2 coeur de boeuf tomaten

  • 200 g cherry tomaten in verschillende kleuren

  • 1 bosje peterselie

  • 1 bosje basilicum

  • 1 bosje bieslook

  • 40 g uitgelekte ansjovisfilets van hoge kwaliteit

  • 40 g Parmeggiano Reggiano

  • Olijfolie van hoge kwaliteit

  • 1 eetlepel mosterd

  • Mooie sherry azijn (bijvoorbeeld PX sherry azijn)

  • Zout en versgemalen peper


Bereiding:

  1. Trostomaten poffen:

    • Verwarm de oven voor op 180°C.

    • Leg de trostomaten in een ovenschaal, besprenkel royaal met olijfolie, en bestrooi met zout en peper.

    • Pof de tomaten in de oven gedurende 20-25 minuten, totdat ze zacht zijn maar nog hun vorm behouden.

  2. Tomaten voorbereiden:

    • Snijd de coeur de boeuf tomaten in dunne plakken (carpaccio-stijl).

    • Halveer de verschillende gekleurde cherry tomaten.

    • Zet alles apart.

  3. Salsa verde maken:

    • Hak de peterselie, basilicum en bieslook fijn.

    • Hak de ansjovisfilets heel fijn tot een soort pasta.

    • Meng de gehakte kruiden met de ansjovis, 1 eetlepel mosterd, een flinke scheut mooie olijfolie en een scheutje sherry azijn.

    • Roer tot een dikke, frisse saus ontstaat. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper (zout is vaak niet nodig vanwege de ansjovis).

  4. Opmaak van de salade:

    • Schik de carpaccio van coeur de boeuf op een grote schaal.

    • Verdeel daarop de gepofte trostomaten (nog een beetje warm is heerlijk) en de gehalveerde cherry tomaten.

    • Lepel royaal de salsa verde over de tomaten.

    • Schaaf de Parmeggiano Reggiano eroverheen.

    • Maak af met nog een paar druppels goede olijfolie en een klein beetje extra sherry azijn.


Serveeradvies:

Serveer deze salade lauwwarm of op kamertemperatuur met knapperig brood om de heerlijke sappen op te dippen. Perfect als voorgerecht of lichte lunch!

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol