Complices de Loire Evasion Sauvignon Blanc

Wat Sauvignon Blanc écht nodig heeft
Sauvignon Blanc is op z’n mooist als je ‘m precies in balans houdt. De druif houdt van koelte – zodat de zuren fris blijven, de aroma’s helder, en het geheel strak en levendig. Geef je ’m te veel zon of warmte, dan krijg je al snel overrijp tropenfruit en verlies je die fijne spanning waar Loire-wijnen zo beroemd om zijn.

De Loire-vallei is al eeuwenlang dé ideale plek voor Sauvignon: koel genoeg, met veel kalkrijke bodems die zorgen voor structuur en finesse. Maar ja, ook hier klimt de thermometer de laatste jaren omhoog. En dat merk je. Zelfs in deze traditioneel frisse regio worden de stijlen voller, rijper, soms iets breder. De kunst is dus: blijven zoeken naar hoogte, schaduw, frisse terroirs – en wijnmakers die weten hoe ze balans moeten bewaren.

Touraine vs Centre-Loire
De meeste mensen kennen Loire-Sauvignon vooral van namen als Sancerre en Pouilly-Fumé – dat is het Centre-Loire, oostelijker en vaak wat droger en strakker van stijl. Touraine, waar deze Évasion vandaan komt, ligt iets westelijker. Hier zijn de bodems vaak wat rijker (meer klei naast kalk), en zijn de wijnen doorgaans net iets fruitiger en minder streng, maar nog steeds fris. En in deze iets warmere jaren kan dat juist een voordeel zijn – je krijgt meer rijpheid zonder je zuren te verliezen.

Complices de Loire – plezier en precisie
Complices de Loire is een jong, enthousiast collectief van wijnmakers die samen werken aan toegankelijke wijnen met karakter. Ze hebben percelen door de hele Loire, maar altijd met hetzelfde doel: druif en herkomst laten spreken, met een knipoog naar drinkplezier. Deze Évasion doet z’n naam eer aan – een kleine ontsnapping, naar frisheid in het glas.

Wat proef je?
Zo hoort Sauvignon Blanc te zijn. Knisperend fris en strak in de lak. Heel precies, met groene appel, grapefruit en subtiel een vers gemaaid gazon. Ook nog een tikje ziltige mineraliteit, wat buxus en groene kruiderij. De structuur is strak, maar nooit streng – zelfs zacht in de afdronk. Sappig, maar niet zoet. Fris, maar lekker gevuld. Eigenlijk een soort petit-Sancerre. Wat wil je nog meer? Ik dacht zelf: lekker borrelen! Of een grote schaal fruits de mer.

Wat eten we erbij?
Deze wijn is gemaakt voor lichte lentegerechten: denk aan groene asperges, geitenkaassalade, of een ceviche met limoen en koriander. Ook heerlijk bij vis van de grill, een bord sushi, of simpelweg een goed aperitief met wat olijven en amandelen. En kun je het missen, doe dan eens een paar blini’s met crème fraîche, gerookte zalm, dille, bieslook en kaviaar. Serveer in hoge, slanke glazen op 10 graden – dan komt alles perfect tot z’n recht.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol