d’Arenberg The Stump Jump White

Romantiek vs. industrie

We tikken deze maand ook even Australië aan. In Nederland drinken we dat (niet meer) zo vaak, maar het is al decennia een vaste waarde in de wijnwereld. Romantisch wordt het zelden. Dit is het land van schaalvergroting, technische precisie en sturen-op-afstand. Wijnbouw betekent hier vaak: wijngaarden honderden kilometers van de winery — terwijl de vergisting en botteling plaatsvinden in grote, strak gekoelde wijnfabrieken aan de rand van steden als Adelaide, Melbourne of Sydney.

Eigenlijk is alleen aan de kust het klimaat geschikt voor wijnbouw. Want iets verder landinwaarts wordt het al snel bloedheet.

En toch: te midden van al die industriële wijnbouw zijn er plekken waar karakter, vakmanschap en zelfs een beetje gekte tot leven komen. Een daarvan is McLaren Vale, net ten zuiden van Adelaide — en binnen die regio is er niemand zo uitgesproken als Chester Osborne van d’Arenberg.

Psychedelisch overhemd

Al vier generaties lang maakt de familie Osborne wijn in McLaren Vale, sinds de aankoop van 78 hectare in 1912. Tegenwoordig omvat het domein meer dan 200 hectare, allemaal biologisch en biodynamisch gecertificeerd. Chester, herkenbaar aan zijn kleurrijke overhemden en nog kleurrijkere ideeën, maakte het domein tot een van de meest bijzondere en eigenzinnige van Australië.

Niet alleen in omvang — het assortiment telt meer dan 60 verschillende wijnen van ruim 30 druivenrassen — maar ook in stijl. De wijnen worden met traditionele methoden gemaakt: rode wijnen worden bijvoorbeeld nog altijd vergist in kleine open kuipen, soms zelfs met de voet gekneusd.

The Cube – wijn als beleving

In 2017 opende Chester de inmiddels legendarische d’Arenberg Cube: een vijf verdiepingen tellende wijnervaring in de vorm van een Rubik’s cube. Van een virtuele vergistingsruimte tot een sensorische wijnkamer en een 360°-videoruimte — het is een speeltuin voor wijnfans én een statement: wijn mag ook verwonderen.

Bovenin de Cube zit het proeflokaal, met uitzicht over de heuvels van McLaren Vale en de St. Vincent Gulf. Hier drink je wijnen met namen als The Footbolt, The Laughing Magpie of The Lucky Lizard, en hoor je verhalen over dode wijnranken, geldspinnen en vliegende ezels.

Witte Rhône? Yes mate, Australia style!

De Stump Jump White is een blend van Roussanne en Marsanne, aangevuld met Riesling en Sauvignon Blanc. De eerste twee zijn witte druivenrassen die je vooral kent uit de noordelijke Rhône. Hier in McLaren Vale leveren ze een wijn op die rijper en zacht-mollig is.

Dan komen die andere twee mooi van pas, want die zorgen voor een injectie van zuren, bloemigheid en energie. Geel fruit, ananas, passievrucht, ingemaakte citroen, een beetje zout, maar ook kamille en een licht filmend mondgevoel. Het fruit is rijp en zoetig, maar er zijn genoeg zuren om hem lekker doordrinkbaar te houden.

Wanneer is ’ie het lekkerst?

Door dat licht zoete aroma kan deze wijn het geweldig doen bij Aziatisch.
Ga je aan de glassnoodles met gamba’s en papaja, of een koude rijstsalade met kip (of tofu), sesamolie, oestersaus, sugarsnaps, koriander, limoen en mango? Dit is je wijn.

Slank glas, 10 graden, heel fijn.
Australië op z’n best. En een beetje eigenwijs. Zoals Chester zelf.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol