Griekse Bordeaux uit Drama
Klinkt niet direct als een uitnodiging: wijn uit Drama
Maar niets is minder waar!
We drinken, zeker in Nederland, te weinig witte Bordeaux. Terwijl witte Bourgogne niet aan te slepen is. Iedereen wil dàt drinken, maar het is te schaars of te prijzig om alle liefhebbers tevreden te stellen. Witte Bordeaux is er meer dan genoeg. Zeker als je net onder de absolute top zoekt, vind je parels voor een prima prijs.
Overigens is ook rode Bordeaux (buiten de topcuvées) lastig aan de man te brengen. Imagoprobleem? Hebben ze zichzelf uit de markt geprijsd? Het is een beetje van beiden, denk ik. Maar ook de stijl die ze maken – te hard als de wijnen jong zijn – is niet direct waar de gemiddelde zwoele Primitivo-drinker zich aan waagt.
Bordeauxstijl… maar dan uit Griekenland?
Deze wijn is geen witte Bordeaux, ook al zou je dat op basis van de introductie misschien verwachten. Toch maken ze in Griekenland blijkbaar ook wijnen in klassieke Bordeaux-stijl (denk aan Graves, Pessac-Léognan). Ik was net zo verbaasd als jij.
De Bordeauxstijl komt meestal uit de regio Drama. De Grieken noemen Drama ook wel het “Bordeaux van Griekenland”, vanwege het gunstige klimaat en de bodemgesteldheid, die beide ideaal zijn voor zowel witte als rode Bordeauxvariëteiten. De combinatie van mediterrane invloeden en bergachtige koelte zorgt voor wijnen met zowel rijpheid als frisheid.
Oenogenesis – Klassiek Frans in Grieks jasje
Deze wijn wordt gemaakt door Oenogenesis Winery. Zij combineren graag klassieke Franse druivenrassen met inheemse. Hier hebben ze voor volledig Frans gekozen: een blend van Sauvignon Blanc, Ugni Blanc en Sémillon. Twee Bordeauxdruiven en de Ugni Blanc, die oorspronkelijk uit de Gascogne komt. De wijn rijpt 6 maanden op zowel nieuw als oud hout, wat zorgt voor extra smaakdiepte. Daarnaast houdt deze winery een deel van hun wijnen zelf vast in de kelder om ze daar te laten rijpen. Hier hebben we te maken met een wijn uit 2016, en die is – wat mij betreft – nu op zijn top.
Een harmonieuze blend
Een perfect harmonieuze blend van drie druiven die elk hun eigen karakter meebrengen, maar samen een bijzonder homogeen geheel vormen. De Sauvignon Blanc zorgt voor de frisse zuren en expressieve aroma’s van citrus en tropisch fruit. De Ugni Blanc voegt structuur toe en geeft de wijn een subtiele hint van wit fruit en bloemen. Sémillon staat bekend om zijn ronde textuur en meer complexe aroma’s van honing, noten en kruidigheid.
Wanneer is ’ie het lekkerst?
Complexe wijn, met aroma’s van zoet, rijp geel fruit, perzikjam, kweepeer, honing en nuances van geroosterde amandel, vanille en tabak. Maar daar houdt het niet op. Linoleumvloer in de zomerzon. Verse zoute popcorn. De herinnering aan toffeetabak. Erg goede, niet te zoete marsepein en noga. Appelbeignet met rozijn. Rijpe, ronde zuren. Manzanilla-zouten. Vergelijkbaar met goede witte Graves. Vol en romig.
Neem ruime, maar slanke Bordeauxglazen, schenk op 12 tot 14 graden. Neem de tijd en maak wat lekkers. Denk aan romigheid en rijpe smaken.
Eten erbij?
Gevulde paddenstoelen met gruyère, boter, citroenschil en ham bijvoorbeeld. Maar gegrilde coquilles en langoustine, met een beurre blanc of hollandaise en gebrande witte asperges is net zo lekker. En trek je hem doordeweeks open, dan kan je ook gewoon aan de kipfilet met tijm, citroen en honing uit de oven. Rooster wat hazelnoten en verkruimel die eroverheen. Mooie aardappelmousseline erbij met boter en misschien wat bospeen en venkel uit de oven.