Diwald Frühroter Veltliner

Conventioneel anders

Martin Diwald ken ik al een tijdje. Fijne vent, wars van conventies, en hij wijkt lekker af zo her en der. En hij maakt heerlijke, lichtvoetige, zuivere wijn. Ook zijn andere wijnen zijn eigenlijk allemaal de moeite waard, dus er zal vast vaker iets van hem langskomen. Hij doet veel anders dan de meeste van zijn collega’s in zijn biologische wijnmakerij in het Wagram-gebied. Het bedrijf is een van de biologische pioniers van Oostenrijk en cultiveert zijn wijngaarden al sinds 1976 volledig biologisch .

Lachen om het verleden

In die tijd werden de ouders van Martin, Hans en Paula Diwald, nog uitgelachen. Tegenwoordig behoren ze tot de wijnhuizen met de meeste ervaring op dit gebied, en komen collega’s die ook de overstap naar biologisch hebben gemaakt juist langs voor goede raad. Het kan verkeren. De oorspronkelijke 4 hectare is inmiddels uitgegroeid tot 24 hectare wijngaard. Het portfolio van hun typische wijnen met duidelijke herkomst richt zich voornamelijk op Grüner Veltliner en Riesling, waarbij zacht persen en 100% spontane gisting populair zijn in de kelder.

“Bij spontane gisting worden de wijnen veel complexer en meer typerend voor de variëteit, omdat er meer diverse gistflora bij betrokken is,” legt Martin Diwald uit.

De Diwalds kunnen niets met kunstmatige barbiepopwijnen of glazen-huis-paradijsjes, zoals Martin het zelf zegt… Geen onnodige franje, gewoon onafhankelijke, eerlijke wijnen.

Obscure Oostenrijkse parel

Gelukkig maakt Martin ook nog wijn van wat meer obscure druifjes. Wij introduceren graag: Frühroter Veltliner. Als je dit druivenras niet kent – geen zorgen, je bent niet de enige. Frühroter Veltliner is een bijna vergeten Oostenrijkse druif, en wordt eigenlijk steeds minder aangeplant. Dat is jammer, maar ook logisch: de consument kiest in 99% van de gevallen voor een wijn van een druivenras dat hij of zij al kent. Weinig avontuurlijk, hoor ik je denken? Zeker, maar zo werkt het nu eenmaal.

De naam zegt het eigenlijk al: früh = vroeg, rot = rood (de schil is licht roze-rood), en Veltliner… tja, daar wordt het lastig. Want hoewel de naam lijkt op Grüner Veltliner, is hij genetisch totaal anders. In de familieboom vinden we onder andere Roter Veltliner en Silvaner – maar de druif is wel degelijk een oorspronkelijk Oostenrijks ras .

Dat “eigen ding” maakt ‘m natuurlijk precies het soort wijn waar we bij Druivenpost blij van worden: karaktervol, ongebruikelijk, met een goed verhaal én lekker in het glas.

Wanneer is-ie het lekkerst?

De stijl van deze Frühroter Veltliner is nét even anders dan wat je misschien gewend bent van Oostenrijkse witte wijn. Geen harde zuren of strak citrusprofiel, maar juist zacht, met rijp geel fruit, amandeltonen, witte peper en een fijne, frisse kruidigheid. Vooral in warmere jaren is dit het geval. Frühroter Veltliner houdt zelfs dan een verrassend laag alcoholpercentage – in dit geval iets boven de 12% – wat ‘m heerlijk lichtvoetig maakt.

In koelere jaren is de Frühroter Veltliner bloemig en fruitig, terwijl de warmere jaargangen donkerder worden en meer pit bieden. Maar 2023 was relatief warm, wat hier zorgt voor een harmonieuze wijn, met sappigheid, een fijn rokerige, minerale ondertoon, en tonen van groene thee, bloemen, gember en bergamot. Spannend, ja. Gelukkig zijn er ragfijne, maar zachte zuren om de boel bij elkaar te houden.

Wat eten we erbij?

Deze wijn is een kei bij lichte lente- en zomergerechten. Denk aan gegrilde asperges met beurre blanc, een kruidige couscoussalade met gegrilde groenten, of Aziatische gerechtjes zonder al te veel hitte – gember, limoen en een beetje sesam doen het hier fantastisch bij.

Ook heerlijk bij eenvoudige, frisse borrelhappen: witte kaas, olijven, artisjokhartjes, of een stukje focaccia met citroenolie.

top

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

Ben je 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jouw bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol